Elk jaar heeft Nederland te maken met stormachtig herfstweer. Hoewel we hier redelijk goed op voorbereid zijn, heeft het altijd gevolgen voor verkeer op de weg en het spoor. Wetenschappers van Kennis voor Klimaat onderzoeken het worst case scenario van een Superstorm in Nederland, zoals Sandy in New York in 2012. In het filmpje ‘Superstorm’ laten ze zien hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.
De kans op een superstorm in Nederland is relatief klein, maar als een superstorm voorkomt, is de schade erg groot en zijn we daar niet goed op voorbereid. Bij een superstorm zijn wegen slecht of niet begaanbaar, valt de elektriciteit uit en kun je niet meer pinnen, internetten of bellen. Het openbare leven valt voor een groot deel stil.
In de nieuwste aflevering ‘Superstorm’ van Kennis voor Klimaat TV laten onderzoekers en beleidsmakers zien hoe zij samenwerken om Nederland veiliger te maken en hoe zij de gevolgen van een superstorm proberen te beperken. Ook toont het filmpje wat je zelf kunt doen bij een superstorm: moet je vluchten of juist het dak op?
Hoe vitale infrastructuur kan blijven functioneren onderzoekt het consortium Infrastructure Networks for Climate Adaptation Hotspots (INCAH) van onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. Met hun modellen sporen onderzoekers zwakke punten op in de Nederlandse infrastructuur en zoeken zij samen met beleidsmakers naar slimme oplossingen. Een belangrijke stap is het slimmer samenwerken tussen verschillende partijen, zoals bijvoorbeeld de overheden en de netwerkbeheerders.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.