Northvolt, de Zweedse startup voor voertuigbatterijen, heeft in Zweden faillissement aangevraagd. Dit betekent het einde van een bedrijf dat ooit werd beschouwd als Europa’s grootste hoop om de dominante Chinese batterij-industrie uit te dagen.
In een verklaring liet het bedrijf weten dat het er niet in was geslaagd “de noodzakelijke financiële voorwaarden te verzekeren om in zijn huidige vorm door te gaan” in Zweden, schrijft The Guardian. Na de faillissementsaanvraag zal een door de rechtbank aangestelde curator toezicht houden op de verkoop van Northvolts bedrijf en activa, terwijl de openstaande schulden worden afgewikkeld. Voor de 5.000 werknemers van het bedrijf betekent dit een onzekere toekomst.
In november vroeg Northvolt al bescherming aan onder Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving, kort daarna gevolgd door het vertrek van CEO Peter Carlsson. Op dat moment verklaarde hij dat het bedrijf tussen de $1 miljard (€800 miljoen) en $1,2 miljard moest ophalen om te overleven.
Sinds de oprichting in 2016 had Northvolt meer dan $10 miljard aan investeringen, leningen en publieke financiering ontvangen. Het bedrijf had grote investeerders zoals autofabrikant Volkswagen en investeringsbank Goldman Sachs.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Aanhoudende problemen
Northvolt ging failliet door een combinatie van technologische en financiële problemen. De belangrijkste leverancier van productiemachines uit China weigerde machines te verkopen aan Northvolt, waardoor het bedrijf genoodzaakt was om tweederangsinfrastructuur te gebruiken. Dit leidde tot kwaliteitsproblemen en een hoog percentage afgekeurde producten. De batterijen voldeden niet aan de verwachtingen, wat resulteerde in vertragingen en reputatieschade.
Begin 2024 annuleerde BMW een grote order ter waarde van 2 miljard euro vanwege de kwaliteitsproblemen, wat de financiële druk op Northvolt verder vergrootte. Tegelijkertijd daalde de wereldwijde vraag naar elektrische auto’s, waardoor de batterijmarkt vertraagde en de vooruitzichten voor het bedrijf verslechterden. Ondanks het ophalen van meer dan 13,9 miljard euro aan financiering sinds 2016, kampte Northvolt met ernstige liquiditeitsproblemen.
Daarnaast had het bedrijf gekozen voor de duurdere NMC-chemie (nikkel-mangaan-kobalt) voor hun batterijen, een technologie die minder geschikt was voor instapmodellen en daarmee een beperkter marktpotentieel had. Door deze combinatie van factoren kon Northvolt zijn bedrijfsvoering niet voortzetten.
Op woensdag (12 maart 2025) meldde Northvolt dat het faillissement had moeten aanvragen na een “uitputtende poging om alle mogelijke middelen te onderzoeken om een levensvatbare financiële en operationele toekomst voor het bedrijf te waarborgen”.
Het bedrijf gaf de schuld aan “een reeks opeenvolgende uitdagingen” die zijn financiële positie hadden verslechterd, waaronder stijgende kapitaalkosten, geopolitieke instabiliteit, verstoringen in de toeleveringsketen en verschuivingen in de marktvraag. Het bedrijf kreeg eerder kritiek omdat het tegelijkertijd meerdere fabrieken probeerde te bouwen in Zweden, Duitsland en de VS.
Mislukte reddingspoging
In een poging om het bedrijf te redden, had Northvolt vorig jaar al kostenbesparingen doorgevoerd en 1.600 banen geschrapt. Het bedrijf had gepland om de reorganisatie tegen eind maart af te ronden, maar die inspanningen bleken onvoldoende om het tij te keren.
Image: Wikimedia Commons