Foto: Pixabay, Steve Buissinne
Energie hebben we nodig om ons fit en gezond te voelen. Gebrek aan energie uit zich meestal in vermoeidheid. Je zal je futloos voelen. Of je krijgt meer lichamelijke klachten. Het hart bijvoorbeeld heeft ook energie nodig. Zonder dat je erbij nadenkt, sta je gedurende de dag bloot aan verschillende factoren die energie verslinden. Deze energievreters uitschakelen, zal al veel helpen. Andere factoren geven je dan weer een energieboost.
Over energie gaan veel fabeltjes de ronde. Een van de gevaarlijkste zijn de voedingsproducten die je schijnbaar nodig hebt om vol energie de dag aan te vatten. Op de verpakking lees je slogans als ‘Rijk aan vitamine C’ of ‘Een bron aan vezels’. Deze producten claimen dat ze vol vitamines zitten maar zijn eigenlijk junkfood. Het zijn vaak net producten voor kinderen zoals koekjes en cornflakes. In het beste geval is het geen energievreter maar fit en vitaal zal je er niet van worden. Integendeel, als je er te veel van eet, maak je kans op overgewicht. Uit een onderzoek van foodwatch bleek dat liefst 325 van de 430 producten die vitamines op de verpakking vermelden, helemaal niet gezond waren.
Smartphone is energievreter
De smartphone is een echte energievreter. Dat heeft niets met de straling te maken maar wel met het blauwe licht waaraan onze ogen worden blootgesteld als we ’s avonds in bed nog even onze Whatsapp en e-mails bekijken. Het blauwe licht remt de aanmaak van melatonine. Dat is een stof die helpt om je sneller in slaap te doen vallen. Mensen met slaapproblemen, bijvoorbeeld na een jetlag of na te veel tijd voor beeldschermen, nemen het soms in als medicijn. Het is geen slaapmiddel, het helpt alleen om in slaap te vallen.
Komen we bij een volgende energievreter: medicijnen. Als je weet dat meer dan de helft van alle Nederlanders dagelijks medicijnen slikt, is het niet verwonderlijk dat velen zich vermoeid voelen. Vaak gaat het om medicijnen die de cholesterol of hoge bloeddruk afremmen maar zelfs simpele medicijnen als ‘aspirine’ kunnen vermoeidheid veroorzaken.
Sporten geeft energie
Wat geeft dan wel net energie? Sporten onder andere. Op korte termijn kost sporten energie maar als je dagelijks beweegt, word je veel energieker. Vooral sporten in de buitenlucht scoort goed. Je krijgt dan niet alleen energie van het sporten zelf maar ook van de buitenlucht. Al kan je ook te veel sporten. Wie te veel sport, kan last krijgen van bijnieruitputting. Je krijgt het gevoel dat je batterij leeg is en je geen fut meer hebt. Koffie drinken zal niet helpen om dat energiepeil omhoog te krikken.
Sommige voedingsstoffen geven energie. Er zijn de ‘snelle suikers’ en de cafeïne. Die verhogen wel de bloeddruk en geven even energie maar daarna krijg je net het omgekeerde effect, een dipje. Deze stoffen zijn dus niet goed om je energiepeil te verhogen. Bepaalde vitamines en ijzer zijn wel goed voor je energie. Vitamine B, niet te verwarren met die andere populaire vitamine, Vitamine D, en chroom zetten koolhydraten beter om in energie. Voedingssupplementen die het energiepeil verhogen, bevatten een mengeling van vitamines. Voedingssupplementen kunnen een aanvulling zijn voor mensen die een laag energiepeil hebben, maar zijn geen vervangmiddel voor voedingsproducten. Toch kan het zeker geen kwaad als je te weinig tijd hebt om altijd gezonde maaltijden te eten, een supplement erbij te nemen.
Water ten slotte zal je ook helpen je energie op peil te houden. Wie te weinig drinkt, zal een hongerig gevoel krijgen. In plaats van te snacken, is het beter om eerst een glas water te drinken. Het kan zijn dat het hongergevoel daarmee al over is.