like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zo bespaar je maandelijks honderden euro’s

Van: op 13 mei 2019

Door onder andere de toenemende belastingdruk in Nederland wordt het voor steeds meer mensen harder nodig om te besparen. In veel gevallen handel je hierbij ook gelijk weer iets duurzamer.

Besparen heeft namelijk meerdere voordelen. Zo scheelt het in je eigen portemonnee, maar kan het ook een positief effect hebben op het milieu. Wil jij ook honderden euro’s besparen per maand en je steentje bijdragen aan een beter milieu? Omdat aan woonlasten en voeding een groot gedeelte van het budget van huishoudens wordt besteed, geven we hieronder diverse tips om daarop te besparen.

Besparen op woonkosten

Tegenwoordig is het bij steeds meer huishoudens zo dat meer dan de helft van inkomsten aan woonlasten worden besteed. Op de hypotheek of huur en kosten voor een zorgverzekering is niet zo gemakkelijk te besparen. Bij veel huishoudens is dit wel het geval voor woonlasten.

  • Er wordt in huis veel energie verbruikt in het verwarmen van water. Verwarm je huis niet meer dan nodig, zeker niet als je niet thuis bent of ruimtes waar je niet komt. Een slimme thermostaat met klok kan hierbij een hoop schelen. 
  • Ook douchen kost een hoop energie en geld. Hang daarom een doucheklokje op, en beperk de douchetijd tot een paar minuten. Ook scheelt het veel als de boiler of de CV dichtbij de douche is geplaatst. Zo is het mogelijk tot wel 8.000 liter water per jaar te besparen, doordat je de kraan niet lang open hoeft te hebben voor warm water. 
  • Zet verder apparaten die water gebruiken enkel geheel gevuld aan. Dit geldt voor zowel de vaatwasmachine als de wasmachine. Hang je 
  • kleding uit om te drogen, dit scheelt niet alleen elektra die een droger gebruikt maar ook kreuken. 
  • En dan nog de verlichting in huis. Plaats zoveel mogelijk LED-lampen voor duurzame verlichting. Let hier ook op bij decoratieve verlichting en kerstverlichting.

Tip: Het geluk van een kind kun je natuurlijk nooit in geld uitdrukken. Wegens de stijgende kosten zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat een kind jaarlijks een serieuze kost met zich meebrengt. Ben je op zoek naar extra inspiratie om dagelijks te besparen op triviale kosten? Klik dan hier voor nog meer handige en duurzame bespaartips, onder andere een heleboel tips voor kinderen. Denk hierbij aan het gebruik van stoffen- in plaats van wegwerpluiers, cadeaus voor doe-dingen in plaats van duur speelgoed en het kopen van tweedehands (kinder)kleding.

Besparen op voeding

Ook een groot deel van de uitgaven van veel huishoudens gaan op aan voeding. Zowel geld besparen als energie die is verbruikt om het te verbouwen, is mogelijk met de volgende gedragsaanpassingen.

  • Koop bij voorkeur zoveel mogelijk lokaal geproduceerde voeding, dit is vaak niet alleen goedkoper maar heeft ook een veel minder grote ecologische voetafdruk. 
  • Ook wordt er al een tijd veel aandacht besteed aan het eten van minder vlees. Niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee aangezien vlees een van de duurste voedingsmiddelen is. En nog beter voor de CO2-uitstoot ook!
  • Veel tijd en energie gaat verloren door het weggooien van voedsel. Beoordeel zelf op smaak en geur of voedsel nog veilig te eten is, in plaats van blind uit te gaan van een THT- of TGT-datum. Koop ook producten (met korting) vlak voor de vervaldatum, zodat supermarkten deze niet weg hoeven te gooien. Vries kliekjes in, of geef ze weg aan anderen.
  • Het kost een tijdsinvestering, maar verbouw ook zelf groente en fruit.

Een goed milieu (en een bankrekening waarop meer geld staat) begint bij jezelf!

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!