Een fossiele lobbygroep gaat stilletjes aan de haal met de European Clean Hydrogen Alliance, die in de zomer werd gelanceerd door drie EU-commissarissen.
EUobserver ontdekte dat het in Brussel gevestigde Hydrogen Europe, een door fossiele brandstoffen ondersteunde overkoepelende lobbygroep, nu optreedt als secretariaat van de European Clean Hydrogen Alliance.
Dat zorgt voor het toewijzen van personeel aan het afhandelen van de logistiek, zoals het opzetten van een website, het voorbereiden van bijeenkomsten met de industrie en het verspreiden van de resultaten van die bijeenkomsten onder het grote publiek.
De European Clean Hydrogen Alliance is nog niet volledig operationeel. Maar de rol van Hydrogen Europe maakt duidelijk dat de industrie mogelijk fossiele brandstof voor waterstofproductie wil inzetten.
Een ambtenaar van de EU-commissie, die vroeg om niet genoemd te worden, beaamde in grote lijnen de nieuwe positie van Hydrogen Europe. “Het heeft de technische kennis om het operationele werk rond waterstof te organiseren”, zei de bron, die opmerkte dat er momenteel een gedragscode wordt afgerond. Het blijft onduidelijk waarom er geen selectieprocedures zijn gebruikt om het bod van Hydrogen Europe in de alliantie toe te laten en te promoten.
Gevraagd om uitleg, zei de commissie dat de groep “een duidelijk engagement had getoond (ondertekend door meer dan 90 CEO’s) om de grootschalige productie en toepassing van hernieuwbare waterstof mogelijk te maken.” De alliantie bestaat momenteel uit zo’n 200 bedrijven plus tientallen andere organisaties. Maar het maatschappelijk middenveld en groene ngo’s die aan klimaatverandering werken, blijven sceptisch.
‘Verbijsterend’
“Hoe Hydrogen Europe het secretariaat zou kunnen worden – dat vind ik verbijsterend”, zegt Tara Connolly van Friends of the Earth Europe. “We hebben het over EU-subsidies of staatssteun, voorkeursbehandeling. Er is niets dat ze ervan weerhoudt te gaan doen wat ze willen”, zei ze over de alliantie.
Ze merkte op dat toen de alliantie aanvankelijk werd bedacht, deze een bestuur had. Dat bord is inmiddels vervangen door “CEO roundtables”. “Het is niet erg duidelijk en het ontbreekt aan transparantie”, zei Connolly.
Er is ook veel geld mee gemoeid. Volgens schattingen zal in 2030 ongeveer € 430 miljard nodig zijn om de vraag naar waterstof, de infrastructuur en de productie op te schalen.