like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

vpro tegenlicht: de post-racistische planeet

Van: op 1 oktober 2020

Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld? Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg. In deze Tegenlicht-uitzending worden inzichten van diverse experts afgewisseld met de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike, één van de makers van deze documentaire.

Hij leest zijn kinderen voor uit het fictieve boek ‘De Post-Racistische Planeet’: een wereld tot leven gewekt met – op afrofuturisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak. De experts die de post-racistische wereld vormgeven en in deze film aan het woord komen, worden voorgesteld als futuristische Marvel-superhelden.

Persoonlijke zoektocht

Een ongemakkelijk moment van Ikenna Azuike vormt de aanleiding van deze documentaire. Azuike’s achtjarige dochter stond plotseling naast hem, toen hij op televisie keek naar de berichtgeving over de moord op de Amerikaanse George Floyd. Na een stuntelige uitleg aan zijn dochter begon ze luid te snikken, waarna hijzelf ook in tranen uitbarstte. Was dit wel pedagogisch verantwoord? Hoe praat je met je kind over racisme? En op welke wijze voed je kinderen op om in de toekomst een post-racistische wereld te bereiken?
Sinds de moord op George Floyd is het protest tegen institutioneel racisme en de ongelijkheid wereldwijd toegenomen. Tegelijkertijd blijkt een gesprek over racisme nog steeds moeilijk en beladen. Hoe kunnen we toewerken naar structurele verandering? Wanneer verandert er echt iets? Inzichten en adviezen van experts zijn vervlochten met de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike en zijn gemengde gezin.

Technologie versus het lichaam

Een toekomst zonder racisme is alleen mogelijk met behulp van kunstmatige intelligentie en technologie, zegt neuro-informaticus Sennay Ghebreab. ‘Onze hersenen schieten simpelweg tekort’, is zijn redenering. Terwijl psychosomatisch therapeut Camille Barton meent dat de sleutel zich juist ín ons lichaam bevindt. Wanneer we beter kunnen omgaan met onze lichamelijke en emotionele reacties op racisme, zoals pijn of ongemak, kunnen we dichter tot elkaar komen.

Futuristische helden

In de film worden de opgevoerde experts voorgesteld als afrofuturistische superhelden. Elke expert draagt met zijn of haar ‘superkracht’ bij aan een wereld zonder racisme. Zo bezit de Oegandees-Britse schrijver en dichter Musa Okwonga de ‘kracht der verbeelding’ en beschikt schrijfster en anti-racisme educator Layla F. Saad de ‘kracht der kennisoverdracht.’

Bekijk de uitzending

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws