Als regeringen wereldwijd een fractie van hun covid-herstelmaatregelen in klimaatoplossingen investeren, kunnen ze de doelstellingen van Parijs vlot halen, stelt een omvangrijke studie in Science.
Landen over de hele wereld hebben stimuleringspakketten aangekondigd om hun economie er bovenop te helpen na de coronacrisis. In totaal is al meer dan 12.000 miljard dollar aan steunpakketten beloofd. Dat is drie keer meer dan na de financiële crisis van 2008.
Als een tiende van dat beloofde geld wordt gepompt in klimaatvriendelijke investeringen in het globale energiesysteem, dan kan de wereld op koers worden gezet om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Dat blijkt uit een studie in Science door onderzoekers van Imperial College London, Climate Analytics in Berlijn en het Electric Power Research Institute in de Verenigde Staten.
Ruim onder 2 graden
In Parijs kwam de wereld overeen om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot “ruim onder de 2 graden celsius”, en zich te blijven inspannen om die onder 1,5 graden te houden. Daarvoor moeten veel minder fossiele brandstoffen verbruikt worden, is een verschuiving nodig naar hernieuwbare energiebronnen en zijn grote verbeteringen in de energie-efficiëntie nodig.
Tot nog toe heeft de wereld lang niet voldoende gedaan om die doelen te bereiken: het huidige beleid leidt naar een opwarming met meer dan 3 graden, en die leidt tot veel grotere klimaatrisico’s zoals droogte, overstromingen en stormen.
Maar uit de analyse in Science blijkt dat zelfs het ambitieuze doel van 1,5 graden binnen handbereik ligt als zelfs maar een deel van de covid-herstelpakketten worden geïnvesteerd in ‘klimaatpositief’ herstel. Dat moet niet alleen gericht zijn op het herstel van de wereldeconomie, maar tegelijk ook op de invoering van CO2-arme energievoorziening en energie-efficiëntie.
CO2-neutraal
“Als slechts een fractie van het geld zou worden geïnvesteerd in klimaatvriendelijke herstelplannen, zou de wereld halverwege deze eeuw al netto CO2- neutrale energie kunnen bereiken”, zegt hoofdauteur Marina Andrijevic van Climate Analytics en de Humboldt University. “Dit gaat niet over het afleiden van geld uit de covid-19-stimuleringsmaatregelen of andere koolstofarme investeringen in de industrie, onderzoek en ontwikkeling. Wel om een win-win: de economie versterken en tegelijk de strijd tegen de klimaatverandering helpen.”
Er zijn maar weinig landen die in detail hebben verduidelijkt waarvoor ze hun herstelpakketten zullen gebruiken, maar dat gaat in de eerste plaats waarschijnlijk om versterking van de gezondheidszorg, werkgelegenheid en gezinsinkomens. Daarnaast zullen overheden op zoek gaan naar investeringen die het economisch herstel op langere termijn kunnen bevorderen.
Verschillende rapporten, waaronder een onderzoek onder meer dan 230 experts wereldwijd, hebben aangetoond hoe een groen herstel dit doel kan ondersteunen door zowel voordelen op korte als op lange termijn te bieden, waaronder het creëren van banen en de verlaging van het investeringsrisico van groene technologieën.
Voordelen
“Klimaatvriendelijke herstelpakketten bieden veel van de voordelen die regeringen zoeken om uit deze crisis te komen”, zegt medeauteur Joeri Rogelj van het Grantham Institute aan het Imperial College London. “Ze kunnen werkgelegenheid en innovatie stimuleren en de ontwikkeling versnellen van technologieën die nodig zijn voor een wereldwijde CO2-arme transitie.”
Uit de analyse van het team blijkt dat een klimaatvriendelijk herstel ook een sterke focus vereist op korte termijn, om te vermijden dat vervuilende technologieën een boost krijgen, zoals fossiele brandstoffen. Investeringen in deze sectoren zullen de komende jaren worden voortgezet, maar er zijn sterke argumenten om die financiering om te buigen naar een klimaatvriendelijk herstel en om die transitie ook met andere middelen te ondersteunen, zoals de omscholing van werknemers.
Dat zal voor sommige landen makkelijker zal zijn dan voor andere. De VS en de Europese Unie hebben de grootste herstelpakketten beloofd en zij moeten proportioneel het minst investeren in CO2-arme energie om te voldoen aan doelstellingen van Parijs. Opkomende economieën zoals India daarentegen beloven minder geld en moeten dus verhoudingsgewijs meer investeren om hun bevolking van betrouwbare, schone en betaalbare energie te voorzien.