like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Gebruikers e sigaret lopen wellicht een gezondheidsrisico

Van: op 19 december 2019

e-sigaret

Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek gedaan door diverse gezondheidsdeskundigen over de gehele wereld naar de gezondheidsrisico’s van de e sigaret. De resultaten zijn eensluidend dat de e sigaret veel minder schadelijk is dan de bekende tabakssigaret. Echter, de afgelopen maanden kwamen er in de VS berichten naar buiten over slechte bijwerkingen van de e sigaret en daarmee gepaarde gezondheidsrisico’s. Zo wordt er in die rapportages melding gemaakt van vervelende longziektes. Dus waarschijnlijk lopen frequente gebruikers van de e sigaret toch risico met hun gezondheid.

Onderzoek VS naar risico’s e sigaret

Tientallen gebruikers hebben zich in de VS inmiddels gemeld met gezondheidsklachten na het roken van e-sigaretten. Het lijkt erop dat een aantal gebruikers er zelfs aan is overleden. Het Amerikaanse onderzoekscentrum Centrum for Disease Control and Prevention (CDC) heeft geconcludeerd dat het opgelopen longletsel bij de gebruikers van de e sigaret, veroorzaakt wordt door het vitamine E-acetaat. Dit is een olieachtige, chemische stof (verdikkingsmiddel) die ook voorkomt in verzorgingsmiddelen en bepaalde levensmiddelen. Bij deze middelen wordt de stof als niet gevaarlijk gezien maar het inhaleren van deze chemische stof is wel degelijk gevaarlijk, aldus het CDC. 

De olieachtige druppels van dit acetaat laten namelijk een plakkende laag in de longen achter. Bovendien heeft het CDC bij het onderzoek in meer dan 80% van de liquids het illegale THC aangetroffen.  THC is het psychoactieve deel van de cannabis en is verboden. Er is een levendige handel in deze liquids op de zwarte markt en er zijn inmiddels al wat illegalen handelaren opgepakt.

Het onderzoek heeft dus al heel wat cruciale resultaten opgeleverd. Na afronding van dit onderzoek kan er een definitieve uitspraak worden gedaan over het verband tussen het gebruiken van de e-sigaret en de gezondheidsklachten van de gebruikers.

Leeftijdsgrens en rookverbod ook voor e sigaret

Dat het roken van een sigaret verslaven en slecht voor je gezondheid is, is al jaren algemeen bekend. Daarom is voor het kopen van die sigaret de leeftijdsgrens van 18 jaar ingesteld. Deze geldt nu ook voor de kopers/gebruikers van een e-sigaret. Bovendien mag vanaf 1 januari 2020 de e sigaret niet meer gedampt worden op dezelfde plekkenwaar roken ook al verboden is.  

Stoppen met roken door de e sigaret? 

Een verstokte roker heeft moeite met het opgeven van roken. Een e sigaret kan helpen en is vaak een eerste stap om definitief van het roken af te komen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat het dampen van een e sigaret maar liefst 95% minder slecht is dan het roken van een tabakssigaret. Het is dus voor sommige mensen dus beter om eerst over te stappen naar een e sigaret om dan vervolgens helemaal te stoppen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is, naar aanleiding van dit Engelse onderzoek, de mening toegediend dat risico’s van een e sigaret bij incidenteel gebruik, beperkt zijn.  

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws