zorgverzekering

We vragen het ons steeds vaker af: hoe duurzaam zijn de keuzes die we maken? We scheiden afval, we kiezen steeds vaker voor een vegetarische maaltijd, gaan voor groene stroom, maar kiezen we ook voor een duurzame optie bij financiële beslissingen? 

Er is steeds meer aandacht voor de wijze waarop financiële instellingen, zoals verzekeraars, hun vermogen beleggen. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) doet onderzoek naar de duurzaamheid van deze beleggingen. Dit deden ze ook onder zorgverzekeraars. De resultaten van deze benchmark heeft Independer een plekje gegeven in hun zorgvergelijker. Je kunt dus tijdens het vergelijken van je zorgverzekering, filteren op duurzaamheid. Hoe meer ‘blaadjes’, hoe duurzamer de verzekeraar. Hoe handig is dat? 

groenopladen generic keuzehulp

Waarom filteren op duurzaamheid?

In de overstapperiode, van 12 november tot en met 31 december, bellen er dagelijks een mensen met verschillende vragen. Vaak gaat dit over de inhoud van de zorgverzekering, toch zijn er steeds meer mensen benieuwd naar de duurzaamheid van de verzekeraar. Bij Independer willen we de consument zoveel mogelijk inzicht bieden bij financiële keuzes. Ook als dit gaat om duurzaamheid. Independer geeft mensen nu de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzame zorgverzekering. 

Hoe werkt de benchmark? 

Maar wanneer is een verzekeraar duurzaam? De VBDO beoordeelde de verzekeraars tijdens de benchmark op vier categorieën:

1. De verantwoordelijkheid bij bestuur en senior management voor verantwoord beleggen;

2. Het verantwoord beleggingsbeleid; 

3. Het implementeren van het beleid;
4. Transparant zijn over beleid en implementatie.

Deze vier pijlers zorgen de basis van de score van de verzekeraars. Implementatie is hierbij de belangrijkste pijler en die telt voor 50% meer op de eindscore. In het rapport van VBDO worden de onderzoeksmethoden uitgebreid toegelicht. 

Vergelijk je zorgverzekering

Benieuwd geworden naar hoe dit eruit ziet? Neem een kijkje in de zorgvergelijker van Independer. Je kan nog tot en met 31 december je zorgverzekering vergelijken en vervolgens afsluiten. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Independer.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws