like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Geen plastic soep maar duurzame schooltas, hoe dan?

Van: op 27 juli 2019

Wat heeft het kringgesprek op school met maatschappelijk verantwoord ondernemen te maken? Beide komen samen in die duurzame schooltas. Hoe dat zit lees je hier. 

Kinderen bewust van plastic soep problematiek

De plastic soep problematiek, afvalscheiding, opwarming van de aarde. In een kringgesprek op school of tijdens de les maatschappijleer zijn dit absoluut onderwerpen die kinderen en jongeren met de leerkracht samen bespreken. Sterker nog; steeds meer kinderen en jongeren zijn zich er zo van bewust dat ze er een eigen bijdrage aan willen leveren.

Bedrijven willen maatschappelijk verantwoord ondernemen

Ook bedrijven weten dit en produceren meer en meer op een maatschappij verantwoorde manier. Bedrijven voelen zich verantwoordlijk voor problemen als vervuiling en klimaatverandering en proberen deze problematiek meer en meer terug te dringen in de vorm van het aanpassen van hun grondstoffen en productieproces. Het moet duurzaam en op een duurzame manier. Door de juiste richtlijnen te volgen verdienen ze het predikaat MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Wens van kinderen en de noodzaak bedrijven komen samen

Voeg beide werelden samen, bewuste kinderen en MVO-bedrijven, en je komt uit bij de productie van schooltassen en kinderrugzakken die het predikaat duurzaam verdienen. Als bedrijf en als ouder kun je immers niet langer aankomen met een plastic tas of tas waarvan de herkomst van de materialen onduidelijk is. Kinderen kiezen zelf, en kiezen meer en meer voor duurzame producten. Bedrijven geven daar gehoor aan.

Deze optelsom leidt tot een keuze voor tassen die zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Behalve tassen worden er bijvoorbeeld ook schoenen van gemaakt en zo mogelijk nog veel meer producten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Schooltassen van PET-flessen

Onze statiegeldflessen zijn PET-flessen. Alhoewel er ook al PET-flessen zijn zonder statiegeld. Die worden in gemeenten op aparte punten ingezameld. Nog geen gemeengoed, maar ook steeds meer in zwang.

PET staat voor Poly EthyleenTereftalaat. Een hele mond vol en het staat voor polyester ofwel kunststof. Het is een oersterk materiaal en vooral: recyclebaar. En dat laatste is waar het om gaat.

Om dit proces in gang te zetten worden al die ingeleverde flessen eerst ingeprikt zodat de lucht eruit verdwijnt. Vervolgens worden ze in de fabriek samengeperst tot een enorme bult. Dat kan prima omdat het maar weinig weegt.

Deze hoeveelheid PETflessen worden vervolgens tot flakes vermalen. Er blijven flinke hoeveelheden kleine deeltjes van over. Een speciale techniek zorgt ervoor dat het ponythyleen (PE) plastic gescheiden wordt van het PET plastic. Die laatste wordt gewassen en gedroogd en zelfs op kleur gesorteerd. De volgende stap is dit te verwerken tot granulaat. Dat zijn zulke kleine korrels dat het bijna poeder is. Hierdoor vormt zich een grondstof met een sterke trekkracht.

En juist daarvan worden allerhande producten gemaakt. Milieuvriendelijke stoffen waar onder andere kleding van kan worden geproduceerd. Duurzame kleding en accessoires, waarvan de herkomst begint bij bijvoorbeeld die colafles. De PET-fles.

Díe PET-flessen worden ook ingezet om de meest prachtige en functionele rugzakken van te maken. Als scholier maak je daar goede sier mee. Voorbeeld; Sticky Lemon schooltassen.

Duurzame rugzakken

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om de duurzaamheid van een product te ondersteunen. Wie bijvoorbeeld een Eastpak rugzak aanschaft, draagt ook zijn of haar steentje aan bij aan het milieu. De fabrikant aan een manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Deze rugzakken zijn namelijk van een zo sterk materiaal dat ze een leven lang meegaan. Met dertig jaar garantie! En je weet; als iets lang meegaat, heb je met een duurzaam product te maken. Uiteraard met een tijdloos design. Die kan de hele schoolcarrière mee.

Leren tassen zijn duurzaam

Even doordenkend geldt die duurzaamheid uiteraard ook voor leren, en vooral voor eco-leren schooltassen. Die gaan eveneens jaren mee, worden alleen maar soepeler en mooier naarmate de tijd verstrijkt en de tas flink wordt gebruikt. Specifiek voor kinderen? Waarom niet in een prachtig exemplaar investeren van bijvoorbeeld O MY Bag. Dan hoeft een scholier zich de hele schoolcarrière tot aan zijn studententijd geen zorgen meer te maken over z’n tas.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!