like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Een duurzame vakantie, hoe dan?

Van: op 27 juli 2019

Hoe minder kilometers we reizen, hoe minder CO2 uitstoot. Duurzaam reizen dus. Hoe ver kom je dan? 

We gingen verschillende reissites langs en bekeken de meest duurzame alternatieven voor reizen naar ‘verweggistan’.

Spanje in plaats van Amerika

In plaats van uren in een vliegtuig naar Amerika om de Grand Canyon te spotten, wordt het Torcal de Antequera natuurreservaat in het Spaanse Andalusië genoemd. Het ligt in de buurt van de stad Malaga en je kunt er met de bus, trein of auto naartoe.

Schotland in plaats van Nieuw-Zeeland

Het schotse eiland Isle of Skye wordt genoemd als alternatief voor het Nieuw-Zeelandse lord-of-the-Rings landschap. Je zou zelfs helemaal met de train naar dit eiland kunnen afreizen. Wel zo milieuvriendelijk. En met slechts een weekendtas ben je er al klaar voor en kun je er zo een paar dagen verblijven.

Wandel- en fietsvakanties

Wie kiest voor een wandelvakantie is natuurlijk duurzaam goed bezig. En dat is vanuit Nederland goed te doen naar landen als Duitsland, Denemarken, België en Frankrijk. Rugzak op en wegwezen. Hetzelfde geldt voor een fietsvakantie. Deze landen zijn goed te bereiken. Natuurlijk speelt het weer een rol, maar de laatste zomers zijn mooi en zelfs heel warm. Dan wil je toch niet een auto in?

Geen vuiltje aan de lucht als je elektrisch rijdt

Elektrische auto

Wil je toch met de auto op vakantie dan is natuurlijk de elektrische auto geschikt. Kies voor een land met voldoende oplaadpunten. In Duitsland of Schotland zit je goed en Scandinavische landen zijn helemaal ecovriendelijk bezig. Dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Sustainable destination

Noorwegen heeft dit predikaat. Wat dat betekent? Grote delen van dit land zijn nationale parken. Bovendien wordt in Noorwegen een groot deel van de benodigde energie door waterkrachtcentrales opgewekt. En zoals al eerder gezegd: de elektrische auto is daar steeds meer in zwang. De meeste Noren rijden al elektrisch.

Rondje IJsselmeer

Logisch, maar nog niet voor iedereen: een vakantie in eigen land. Je hoeft er niet veel kilometers voor af te leggen en je hebt de keuze uit allerlei vervoersmiddelen die het milieu minder belasten dan wanneer je vliegkilometers aflegt naar verdere bestemmingen. Pak je travelbags en ga eens met de trein naar Maastricht, kies voor een rondje fietsen rond het IJsselmeer of ga kamperen in Drenthe. Duf? allerminst. Dit zijn prachtige bestemmingen waar je je heel goed kunt vermaken.

Kies voor kamperen

Eco-eiland Gozo

Gozo, dat deel uitmaakt van de drie eilanden van Malta blijkt in 2020 een eco-eiland te worden. Er gaat een veerdienst naartoe en openbaar vervoer is er goed. Al in 2012 ontving Gozo een QualityCoast Gold Award voor de inspanningen die werden uitgericht om een duurzame toeristische bestemming te worden.

Samenvattend voor wie het nog niet goed weet, en toch voor een duurzame vakantie wil kiezen: kies voor Europa of eigen land, ga niet met het vliegtuig en kies voor kamperen.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws