In een wereld waar het belang van een duurzame levensstijl steeds populairder en noodzakelijker wordt, kan men ook een steentje bijdragen door op een duurzame wijze de eigen tuin te onderhouden. Zo zijn er in een tuin namelijk genoeg factoren waar men op kan letten, wanneer zij een duurzaam tintje willen geven aan hun tuin. Denk hierbij aan de besparing van energie en water, maar ook aan het recyclen van tuinafval doormiddel van een composthoop. Een duurzame tuin begint natuurlijk pas bij een gezonde bodem, de juiste bodemverzorging is dan ook cruciaal.

Om goed te kunnen tuinieren is het geadviseerd om vast te stellen waaruit de tuinbodem bestaat, is dit zand, klei of veen? Wanneer mensen rekening houden met de bovenstaande factoren, kunnen de duurzame tuinen het hele jaar lang bewonderd worden vanaf een comfortabele loungeset. Lees daarom snel verder hoe men een duurzame tuin kan verkrijgen.

Probeer het energieverbruik van een tuin te beperken

Het onderhouden van een tuin vereist vaak veel werk, waarbij men in veel gevallen een hoop energievretende machines gebruikt. Dit is ook niet heel gek wanneer men beschikt over grote tuin, vaak is het dan ondenkbaar om alles (ouderwets) met de hand te doen. Het wordt namelijk moeilijk om een tuin met de hand te onderhouden, wanneer men fulltime werkt. Een slimme manier om in dit geval toch duurzaam te blijven, is door gezamenlijk met de buurman of buurvrouw een tuinapparatuur te kopen. Het is namelijk gekkenwerk dat elke woning een schuur vol heeft staan met dure machines terwijl deze ook gezamenlijk gebruikt kunnen worden.

Voor de mensen die beschikken over een kleine tuin of juist zeeën van tijd hebben, is het echter wél mogelijk om een tuin zonder machines te onderhouden. Naast de mindering in gebruik van energie verbruikende machines is het ook aangeraden om energiezuinige tuinlampen te installeren. Tegenwoordig worden LED lampen namelijk verkocht in warme en gezellige kleuren, let er wel op dat ze niet onnodig aanstaan. Vaak is kaarslicht nog vele male gezelliger én energiebesparender.

De recycling van tuinafval

Het onderhouden van een tuin resulteert in een hoop overtollig groen tuinafval. Dit tuinafval kan in veel gevallen hergebruikt worden voor de verdere verzorging van een tuin. Het is dan ook aangeraden om een compostbak te gebruiken. Deze kunnen tegenwoordig prachtig weggewerkt worden in een tuin zodat het geen doorn in het oog is. Het gebruik van compost kent diverse voordelen. Zo stimuleert het organische materiaal de bodem, bodemleven en het zorgt voor aggregraatvorming. Aggregraatvorming zorgt voor een betere luchtcirculatie in de bodem doordat het water zich makkelijker verplaatst. Hierdoor blijft de tuinbodem op en top gezond op een natuurlijke wijze.

Slimme en duurzame bewatering van een tuin

De bewatering van een tuin is cruciaal voor de overlevingskans van sommige planten. Met dit in gedachte kiezen veel mensen dan ook voor planten die goed tegen droogte kunnen om zodoende het waterverbruik te beperken. Water infiltratie is in grote delen van Nederland zeer moeilijk. Dit komt in veel gevallen door de bestrating. De bestrating zorgt ervoor dat het water moeilijk in de grond kan trekken doordat het water direct vervoerd wordt naar het riool. Probeer daarom een tuin zo min mogelijk te voorzien van bestrating, maar gebruik in plaats daarvan grind. Zo kan het water gemakkelijk in de grond trekken. Daarnaast is het geadviseerd om regenwater op te vangen door de plaatsing van een bassin, opslagtank of regenton. Dit water kan vervolgens gebruikt worden voor de bewatering van planten.

Ontspannen in de tuin

Uit onderzoek is gebleken dat men optimaal geniet van hun tuin wanneer deze netjes is onderhouden. Een rommelige tuin zorgt namelijk toch voor enige irritaties. Ook is het veel lekkerder om gasten te ontvangen in een nette tuin dan in een rommelige tuin. Door het gebruik van fijne en duurzame tuinmeubelen kan men het hele jaar door ontspannen in eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan een loungeset waarbij men lekker kan zitten en genieten van een ijskoud glaasje bier of een goed glas wijn.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws