Op 16 oktober, wereldvoedseldag, reikt de Borlaug Foundation de wereldvoedselprijs uit aan topmensen van gentech bedrijven Monsanto en Syngenta. Bio-onderzoekers Marc Van Montagu uit België en de Amerikaanse Mary-Dell Chilton delen in de prijs van 250.000 dollar, die wel de Nobelprijs voor de landbouw wordt genoemd.
De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf en het instituut krijgt een storm van kritiek over zich heen. In korte tijd tekenden een kwart miljoen mensen een protestoproep. De prijs heeft alle schijn van een PR stunt van de industrie, die kennelijk nodig is om de mislukte gentech technologie uit het slop te halen, zo zegt Aseed Europe.
De uitreiking van de prijs aan Monsanto is in feite een soort vestzak-broekzakconstructie. In 2008 gaf Monsanto 5 miljoen dollar aan de The World Food Prize Foundation.
Al in juni spraken 81 leden van de World Future Council hun afkeuring uit over de toekenning van de prijs. “Door het eren van de biotechnologie zadenindustrie treedt de organisatie buiten haar eigen mandaat, dat tot doel heeft het belang te benadrukken van een voedzame en duurzame voedselvoorziening voor alle mensen." De kritiek op de prijsuitreiking komt van vele kanten.
De praktijken van Monsanto en Syngenta hebben niets te maken met duurzame landbouw. De hoog technologische oplossingen zijn alleen toegankelijk voor grote landbezitters. De patenten op zaden brengen een steeds groter deel van de voedselproductie in handen van enkele grote bedrijven. Gentechvoedsel staat sterk ter discussie en de veiligheid is omstreden. De teelt van de gewassen gaat gepaard met inzet van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Deze neemt steeds verder toe door gifresistentie van onkruiden en insecten. De teelt voedt de bodem niet maar put deze uit en is sterk afhankelijk van grote input van fossiele brandstof in de vorm van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het is een vorm van landbouw die verantwoordelijk is voor grote schade aan milieu en klimaat en die in ontwikkelingslanden leidt tot landroof op enorme schaal.
Recent werd wetenschappelijk bewijs geleverd dat de Europese niet-gentechteelten hogere opbrengsten levert dan de Amerikaanse gentechteelten. Maar er zijn nog veel betere en veelbelovende ontwikkelingen in de landbouw die met weinig externe input hogere opbrengsten en veel meer rendement voor de boer leveren. In het voorjaar van 2014 organiseert het Voedsel Anders Netwerk een conferentie over Voedselsoevereiniteit en Agro-Ecologie om deze hele andere kant van de landbouw en voedselvoorziening de aandacht te geven die zij verdient. Want het is hoog tijd voor een compleet andere benadering van de landbouw, een verandering van paradigma zoals een internationaal gezelschap van 400 wetenschappers al in 2008 aangaf en dat recent nog eens met klem werd herhaald door de UNCTAD in haar rapport "Wake up before it’s too late. Make agriculture truly sustainable now for food security in a changing climate".
De toekenning van de prijs kan dan ook gezien worden als een wanhopige poging van een falende fossiele techniek om haar imago te redden.
Teken de petitie tegen deze toekenning
Meer informatie:
Deze organisaties steunen de petitie: Aseed Europe, Boerengroep Wageningen, Gifsoja,nl, Otherwise, Werkgroep Voedselrechtvaardigheid, WILPF-NL (Women’s International League for Peace and Freedom), XminY Solidariteitsfonds.
Het gevaar dreigt ook in patentering. Hierdoor kan voedsel duurder worden, zelfs onbetaalbaar voor velen.
En onwetendheid van de lange termijn effecten op de gezondheid en het ecosysteem en biodiversiteit zijn mogelijk rampzalig.
Voedsel produceren dat tegen klimaatverandering kan is een poging de olieverslaving in stand te houden.
In het stuk over de wereldvoedselprijs stond:
“Gentechvoedsel staat sterk ter discussie en de veiligheid is omstreden. De teelt van de gewassen gaat gepaard met inzet van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen”
Beide beweringen zijn onjuist!
1. het is onjuist dat bij alle gentechgewassen veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.Neem het nieuwe door GM verkregen tarweras dat beter bestand is tegen droogte dan vroegere rassen (mooi!, denk aan kimaatverandering!): voor dat GM gewas zijn helemaal geen “grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen”nodig. Ook niet voor het GM tarweras dat beter bestand is tegen brakwater (ook nuttig als de zeespiegel stijgt)
2. W.b. de veiligheid van GM gewassen: al tientallan generaties varkens eten het en nimmer werd een hoger dan normaal aantal doodgeboren of misvormde biggetjes waargenomen. Proeven met muizen of ratten die moesten bewijzen dat GM voedsel schadelijk is, bleken niet het “gewenste” resultaat te geven. De onderzoekers die wel “resultaat” rapporteerden (b.v. Seralini) werden ontmaskerd als wetenschapfraudeurs.
Dat wat Monsanto doet vind ik misdadig!
Maar Gentech zelf levert geen gevaar voor de volksgezondheid. Of een nieuw GMras bestrijdingsmiddelen nodig heeft is een keuze van de veredelaar. De 2 tarwerassen die ik moemde hebben het niet nodig.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de “biologische kant van de landbouw” probeert gentech zwart te maken. Om zo consumenten te behouden en aan te trekken? Of weten zij echt niet dat ook bij gentech geldt:
“Iets is pas fout of goed door wat je er mee doet”
Monsanto cum suis, doen er foute dingen mee. Maar er worden ook goede dingen mee gedaan: de genoemde GM-tarwerassen, en b.v. het GM-appelsoort dat gegeten kan worden door mensen met een appelallergie etc.
To slot: biologisch voedsel is niet altijd veilig. Denk aan de biologische tauge die de dood van 14 mensen en honderden zieken veroorzaakte.
Mijn grote wens: moge biologisch en gangbaar van elkaar lerend samen onze landbouw geschikt maken voor een toekomst met meer mensen en een ander klimaat.
Dit is de wereld op zijn kop.
Ik stel voor dat we iedere dag vieren, dat wij beter “weten”, door biologisch te eten, en vooral groen, en ons daarbij gezond voelen. 20 km fietsen per dag, fluitje!
Zelfs bij een eenvoudige loterij mogen de organisatoren niet zelf meedingen naar een prijs. Op wereldvoedseldag kan je de prijs blijkbaar kopen…
Zo’n scandaleuze wereldvoedselprijs op Wereldvoedseldag 2013? Wat een smaak, zeg.
Dit is de wereld op zijn kop.
Ik zeg stop. Nu.
Morgen – 16 0ktober – wereldvoedseldag – wordt de wereldvoedselprijs uitgereikt aan mensen die deze prijs niet verdienen en zichzelf daarvoor ‘íngekocht’ hebben.
Hoe kunnen wij Wereldvoedseldag beter samen vieren dan ons ongenoegen hierover te uiten, samen met de bijna 300.000 mensen die dit al vóór ons deden?
Nu kunnen ook wij daar nog voor tekenen, NU!