Verklaringen van energieleveranciers dat hun stroom groen is, voldoen nu aan de wettelijke eisen. Dat geldt ook voor verklaringen van energieleveranciers dat hun groene stroom is opgewekt met Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Dat blijkt uit een onderzoek en na ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Groene stroom
Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens neemt groene stroom af. Een leverancier moet alle bronnen van de geleverde stroom vermelden op het stroometiket dat hij moet publiceren. Het deel groene energie moet daarbij zijn onderbouwd met afboekingen van ‘garanties van oorsprong’ van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert. Uit onderzoek van de ACM bleek dat enkele leveranciers niet alle groene energie konden onderbouwen. Deze leveranciers hebben hun stroometiket aangepast of ze hebben meer ‘garanties van oorsprong’ afgeboekt.
Nederlandse stroom
Steeds meer huishoudens willen groene stroom die is opgewekt met Nederlandse windmolens of zonnepanelen. Steeds meer leveranciers geven aan deze stroom te leveren. Het land van herkomst hoeft niet te worden vermeld op het stroometiket, maar een leverancier moet zijn verklaring wel kunnen onderbouwen met Nederlandse ‘garanties van oorsprong’. Uit onderzoek van de ACM bleek deze onderbouwing bij enkele leveranciers onvoldoende te zijn. Deze leveranciers hebben hun verklaringen aangepast of ze hebben meer ‘garanties van oorsprong’ afgeboekt.
Grijze stroom
Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.