like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Wat hebben cyberbeveiliging en duurzaamheid gemeen?

Van: op 15 oktober 2019

Cyberbeveiliging en duurzaamheid lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar gemeen te hebben. Toch is niets minder waar, cyberbeveiliging en duurzaamheid zijn wel degelijk met elkaar verbonden. In dit artikel gaan we dieper in op de connectie tussen deze twee aspecten, evenals hoe jij als consument ook duurzaam om kunt gaan met cyberbeveiliging. Ook een verbinding met een VPN server behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Wat hebben ze gemeen?

Er zijn eigenlijk een drietal redenen waarom cyberbeveiliging en duurzaamheid met elkaar verbonden zijn. Loop jij namelijk voorop als het om cyberbeveiliging gaat, dan willen andere bedrijven graag bij jou in de keuken kijken hoe je dit geregeld hebt. Dit is vaak ook het geval als het gaat om duurzaamheid. Wanneer één voorloper een idee heeft of op een bepaalde manier met duurzaamheid omgaat, volgen andere bedrijven vaak.

Ook op het gebied van cyberbeveiliging kun jij dus de pionier zijn die nieuwe manieren uitvindt om de veiligheid te verbeteren. En heb jij nou een belangrijke uitvinding gedaan op dit gebied, dan kun je andere bedrijven ook vragen om een (kleine) bijdrage om een kijkje te komen nemen naar de maatregelen die je als bedrijf neemt.

Besparen van kosten

Dit is een tweede overeenkomst tussen duurzaamheid en cyberbeveiliging. Bij duurzaamheid gaat het vaak om kleine verbeteringen die op de lange termijn veel voordelen opleveren. Niet alleen komt het de naam van het bedrijf ten goede, het gaat uiteindelijk ook een kostenbesparing opleveren mits het op de juiste manier wordt doorgevoerd.

Dit geld ook voor cyberbeveiliging. Op het eerste gezicht kan het een vrij nutteloze kostenpost zijn, aangezien het niet direct zichtbare winst opleveren. Mocht je echter het slachtoffer worden van een cyberaanval, dan merk je pas dat het de investering waard is geweest. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ad-hoc actie ondernemen op een cyberaanval vele malen duurder is dan wanneer er al regelmatig is geïnvesteerd in cyberbeveiliging.

Voorbeeld voor anderen

Een derde aspect is het feit dat je een voorbeeld bent voor andere in de keten. Ook op het gebied van duurzaamheid is dit het geval. Wanneer de een namelijk met een verbetering op het gebied van duurzaamheid komt, zie je vaak dat dit andere bedrijven inspireert. Dit is met cyberbeveiliging ook het geval. Als andere bedrijven veel geld investeren in cyberbeveiliging, zie je dit vaak ook terug bij klanten en leveranciers. In sommige gevallen wordt dit zelfs verwacht. Wanneer er namelijk gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld een gedeelde portal, verwachten bedrijven van elkaar dat ze er alles aan doen om de veiligheid te waarborgen. 

Duurzame manieren van cyberbeveiliging

Een duurzame manier om cyberbeveiliging te implementeren, is bijvoorbeeld het gebruik van een VPN. Een VPN maakt namelijk verbinding met een VPN server in het buiteland. Deze verzendt en ontvangt de data van het internet op een versleutelde wijze. Hierdoor kunnen hackers niet bij deze data.

Dit is een erg duurzame manier van cyberbeveiliging, omdat veel verschillende partijen gebruik kunnen maken van dezelfde server. Daarnaast is het een vrij goedkope manier, die je medewerkers tevens de mogelijkheid geeft om op afstand te werken. Doordat het ook nog eens gemakkelijk te implementeren is, zie je vaak dat bedrijven hier gebruik van maken.

Een passwordmanager

Ook een passwordmanager is een duurzame manier om de cyberbeveiliging te verhogen. In dit soort gevallen maak je namelijk gebruik van een programma dat al je wachtwoorden opslaat en dat beveiligd is met één masterwachtwoord. Het programma geeft je tevens de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren die op geen enkele manier aan jou te relateren zijn. Zo kun je het aantal karakters instellen, welke karakters je wilt gebruiken en welke karakters je juist wilt uitsluiten. Hierdoor ben je op een goedkope manier een stuk veiliger, terwijl het geen afbraak aan het milieu doet en op lange termijn goed te managen is.

Zoals je ziet zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen duurzaamheid en cyberbeveiliging. Het zijn vaak investeringen waarbij je niet direct merkt dat het geld oplevert, maar juist op de lange termijn erg winstgevend blijken te zijn. Een andere belangrijke overeenkomst is dat het vaak doet inspireren. Zeker als het om cyberbeveiliging in heel de keten gaat, is dit een belangrijk element. Het gaat namelijk jouw eigen bedrijf, maar ook andere bedrijven veel voordelen opleveren. Op een duurzame manier cyberbeveiliging implementeren is tevens mogelijk, met bijvoorbeeld een passwordmanager en een VPN-verbinding. Gemakkelijk te implementeren en ook nog vrij goedkoop!

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws