Elena Mitrofanova, studente aan de Spaanse Architectuuropleiding IAAC heeft samen met biochemicus Paolo Bombelli een gevelsysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van de natuurlijke elektriciteit die planten opwekken. De gevel bestaat uit holle kleistenen die gevuld zijn met mos. Het systeem is gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van bio-fotovoltaïsche cellen (BPV) die volgens Mitrofanova “goedkoper in productie, zelfherstellend, zelf replicerend, biologisch afbreekbaar en veel duurzamer zijn” dan de standaard zonnecellen.
Het systeem genereert elektriciteit door symbiotische bacteriën die naast het mos leven. Het mos produceert tijdens de fotosynthese organische verbindingen die via de wortels in de grond terecht komen. De bacteriën eten deze verbindingen en breken ze vervolgens af. Daarbij komen elektronen vrij.
Het hydrogel en de koolstofvezels waar het mos in staat, trekken de elektronen aan en de combinatie fungeert als anode. Deze ‘bodem’ oogst de elektronen om elektriciteit te genereren. Mitrofanova’s prototype produceerde 3 volt uit 16 ‘stenen’. Dat lijkt misschien niet veel, maar door de toenemende efficiëntie van moderne apparatuur zou het systeem ingezet kunnen worden voor de LED-verlichting in een gebouw. Mitrofanova denkt dat het systeem het meest effectief is in de noordelijke delen van de wereld. Standaard fotovoltaïsche cellen doen het daar minder goed, maar mos des te beter.
De “stenen” zelf zijn zo ontworpen dat het mos goed gedijt. Er zitten diepe holtes in die het mos tegen direct zonlicht beschermen. De kleidelen zijn ongeglazuurd, waardoor regenwater wordt opgezogen en de lucht vochtig lang blijft. En de bodem van de waterdichte steen is geglazuurd, zodat het water de steen niet van binnenuit aantast. En het ziet er nog leuk uit ook!