Hoewel ABP dit nieuws stil houdt, heeft onderzoek aangetoond dat ABP’s investeringen in ‘s werelds grootste kolen-, olie- en gas bedrijven met €5.3 miljard zijn afgenomen het afgelopen jaar. Deels komt dit doordat de waarde van deze aandelen kelderde, maar ABP legt de beleggingskeuzes ook uit als uiting van de ambitie om te verschuiven van fossiele- naar hernieuwbare energie in de portefeuile - een ambitie die de ABPfossielvrij campagne vorig jaar afdwong. Dat meldt de actiegroep Fossielvrij.
Het ABP blijkt hun beleggingen in bedrijven zoals Shell (marktwaarde van investering afgenomen met 72%), Chevron (-75%), Total (-79%) en BP (-53%) flink te reduceren. Daarnaast hebben ze hun belangen in 8 olie en gas bedrijven en 7 kolen bedrijven, inclusief Peabody Energy, volledig gedivesteerd. Het is duidelijk dat investeren in deze bedrijven zowel financieel risicovol is, maar ook moreel onacceptabel en het lijkt erop dat ABP dit begint te begrijpen.
Heel verstandig van ABP. Het stilletjes verkopen, dat doen ze niet voor niets. Stel u eens voor, dat andere pensioenfondsen dit ook hoorden. Maar het betstuur van APB is bedolven aan reacties van pensioendeelnemers. Dit kwam doordat vorig jaar een artikel op NU.nl stond, hoe kwetsbaar zo’n pensioenfonds was met een groot belang in fosiele bedrijven. Met de nodige negatieve reactie’s van waarschijnlijk de pensioendeelnemers zelf. Daar heb ik toen aangegeven niet alleen op deze site te reageren, maar zelf ook een mail onder uw collega’s te verspreiden (olievlek methode, grappig woord) en naar het APB pensioenfonds uw vraag te stellen: “Wat gaat het bestuur van ABP nu doen, om een einde te maken van de kwetsbaarheid en houdbaarheid van het pesnioenfonds.”
Omdat ik dacht dat de vele werknemers die deelnemen aan het APB, ambtenaren en docenten zijn met vaak een goede opleiding hadden. En mensen met een goede opleiding zijn vaak modiger.
Nu de overige pensioenfondsen nog?