like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

GroenLinks: Stop eerlijke vliegbelasting in Europees treinfonds

Van: op 16 mei 2019

waterstof trein alstom breeze

Een Europees treinfonds, gevuld met een eerlijke bijdrage van de luchtvaart, levert een hoop op. Het zorgt voor minder CO2-uitstoot, minder overlast voor omwonenden, zonder dat het werkgelegenheid kost.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout doet het voorstel om vliegen niet langer een enorm belastingvoordeel te geven en om de opbrengst in een Europees treinfonds te stoppen, dat kan investeren in beter internationaal treinverkeer. “Als het aan GroenLinks ligt, dan gaan we voor vliegen een eerlijke prijs betalen.”

Gelijk speelveld

GroenLinks stelt voor om het speelveld gelijk te trekken: op kerosine komt – net zoals voor auto’s aan de pomp – een accijns en op vliegtuigtickets komt btw. De opbrengst daarvan, die kan oplopen tot jaarlijks 60 miljard euro, gaat naar een treinfonds. Vanuit dat fonds kan bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in nachttreinen, in het oplossen van missing links in internationale verbindingen of in het makkelijker overstappen tussen verschillende vervoersmiddelen.

Eickhout: “Met zo’n fonds slaan we dus drie vliegen in één klap: We verminderen onze CO2-uitstoot, mensen hebben minder overlast door vliegverkeer en het wordt comfortabeler om met de trein te reizen. En dat terwijl het geen werkgelegenheid hoeft te kosten volgens uitgelekt onderzoek door de Europese Commissie.”

De luchtvaart betaalt in de Europese Unie extreem weinig belasting, zo blijkt uit het onderzoek van de Europese Commissie die Transport & Environment in handen kreeg. Ter vergelijking: landen als China, Brazilië en zelfs de Verenigde Staten heffen meer belasting op luchtvaart dan Europa. Ondanks dat EU-landen accijns op kerosine mogen heffen, doet geen enkele lidstaat dat.

Overstappers betalen straks niets

Het Nederlandse kabinet stelt nu een minimale belasting van zo'n zeven euro voor op vluchten binnen Europa, maar niet voor overstappers. “De miljoen overstappers die Schiphol verwerkt, leveren wel vervuiling en overlast op, maar merken daar financieel niks van”, stelt Eickhout. “Terwijl het argument van KLM en Schiphol dat een eerlijke prijs Nederland banen kost ook ontkracht is door het onderzoek.”

“Reizigers staan te springen om alternatieven, ze willen graag reizen op een manier die niet schadelijk is voor het klimaat. Met ons treinfonds helpen we ze om een bewuste keuze te kunnen maken zonder dat comfort en gemak daar onder lijdt”, aldus Eickhout.

Bijna 50.000 handtekeningen

Eickhout startte samen met GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger in februari een petitie om te pleiten voor meer treinen en minder vliegen. Inmiddels steunen al bijna 50.000 mensen de petitie om van de trein de goedkoopste én makkelijkste optie voor reizen tot 750 km.

De petitie staat online op europa.groenlinks.nl/meertreinenmindervliegen

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws