De gemiddelde kosten voor het bouwen en gebruiken van grootschalige stroomopslag met lithium-ionbatterijen zijn sinds afgelopen juni met 35% gedaald. Dat maakt de toepassing van de technologie veel aantrekkelijker.
Dat is een belangrijke uitkomst van nieuw onderzoek door Bloomberg NEF (BNEF), dat beweert dat zowel batterijopslag als offshore wind de afgelopen maanden spectaculair kosteneffectieve zijn geworden.
De analyse laat zien dat de wereldwijd gemiddelde benchmark voor genormaliseerde elektriciteitskosten (LCOE) voor grootschalige lithium-ion batterijprojecten sinds medio 2018 met meer dan een derde (35%) zijn gedaald tot $ 187 / MWh. Deze bevinding is gebaseerd op de LCOE van meer dan 7.000 projecten voor het genereren en opslaan van energie in 46 landen.
BNEF verklaart in het rapport dat de kosten voor batterijen al enkele jaren dalen, waarbij de gemiddelde lithium-ion prijzen sinds 2012 met 76% zijn gedaald, op basis van recente projectkosten en historische prijzen van accu’s. Deze trend versnelt echter aanzienlijk, omdat regeringen sterk inzetten op het halen van klimaatdoelen.
Het rapport stelt bovendien dat de LCOE van offshore wind-, onshore wind- en zonne-fotovoltaïsche (PV) projecten de afgelopen maanden een vergelijkbare ontwikkeling hebben doorgemaakt, waarbij de jaar-op-jaar dalingen van respectievelijk 24%, 10% en 18% zijn geregistreerd.
Wordt de batterijmarkt volwassen?
De LCOE-update is gebaseerd op de bevindingen van de langetermijnvooruitzichten voor energieopslag van BNEF, die jaarlijks wordt gepubliceerd na een uitgebreide analyse van de opslagmarkt op 50 wereldwijde markten.
Wereldwijde investeringen in alle energieopslag technologieën zullen in 2040 naar verwachting $ 1.2 trillion bereiken als de technologiekosten verder dalen. Deze voorspelling is gebaseerd op eenverwachting dat lithium-ionbatterijen nog 52% goedkoper zullen worden in 2030, vergeleken met 2017.
Experts in de sector verwachten nu dat de energieopslagsector net zo snel zal groeien als de zonne-industrie in de vroege jaren 2000, omdat er meer grootschalige hernieuwbare energie op het net komt.
Lees meer op Edie