Het kan je niet ontgaan dat je buren, of anders je overburen of achterburen inmiddels een deel van hun dak bedekt hebben met zonnepanelen. Nu vallen ze nog op, omdat lang niet iedereen de stap gemaakt heeft, maar het moment is naderende dat de meeste daken bedekt zijn met zonnepanelen. Het is een investering die niet alleen ten bate van het klimaat is, maar ook zo zijn voordelen heeft in de eigen portemonnee.
Je zult maar zelf al de elektriciteit produceren die je nodig hebt, of misschien zelfs zoveel produceren dat je terug kunt leveren aan het net. Dat betekent binnen een paar jaar een flinke bezuiniging op je uitgaven. En aangezien de zon zich al regelmatig heeft laten zien dit jaar en de zomer nog moet komen, is dit misschien wel hét moment om de investering in zonnepanelen te maken. Maar wat komt er zoal kijken bij zonnepanelen kopen?
Blauwe en zwarte zonnepanelen
Hoeveel zonnepanelen je kunt laten plaatsen hangt natuurlijk af van je dak en van je budget. Eén zonnepaneel beslaat een oppervlakte van zo’n 1,5 m². Om er bruikbare energie uit te kunnen halen moeten ze gekoppeld worden aan een omvormer. Dit zijn de onderdelen waar je kosten aan gaat maken. Het immers niet gebruikelijk om zelfstandig zonnepanelen te installeren. Hoe meer zonnepanelen je laat plaatsen, hoe lager de gemiddelde kosten per zonnepaneel. Hoewel het nauwelijks opvalt, bestaan er wel degelijk twee verschillende types zonnepaneel.
Het blauwe zonnepaneel wekt tot 174 Watt/m² aan energie op en is het goedkopere type. Een zwart zonnepaneel wekt tot 183 Watt/m² op en is wat duurder, maar ook populairder. Omdat het plaatsen van zonnepanelen gezien wordt als verduurzaming van de woning, is de kans groot dat je een duurzaamheidslening zult kunnen afsluiten hiervoor. De rente die daarbij komt kijken is dan vaak ook nog fiscaal aftrekbaar. Aanbieders van duurzaamheidslening zijn bijvoorbeeld GreenLoans van ABN-AMRO en Ik Investeer Slim van het Nationaal Energiebespaarfonds. En nog een mooie bonus: je kunt de btw die je betaalt over de aanschaf van je zonnepanelen binnen 6 maanden terugvragen.
Kunnen zonnepanelen alle weersomstandigheden aan?
Het is niet gek om je af te vragen in hoeverre zonnepanelen met verschillende weersomstandigheden kunnen omgaan. Ze liggen immers open en bloot op je dak, en het laatste wat je wilt is dat ze naar beneden komen zeilen of simpelweg kapot gaan. Natuurlijk zijn ze stevig gebouwd met het oog hierop. Zowel blauwe als zwarte panelen kunnen heel wat hebben: windstoten tot 130 km/h, maar liefst 90 kilogram aan sneeuw en hagelstenen tot 3,5 centimeter groot. Kortom, allemaal zeldzame factoren waarbij je je sowieso druk moet gaan maken over of je dak het wel aankan.
Je besparing laten schatten
Natuurlijk vind je het fijn om van tevoren een idee te hebben van wat jij zij kunnen besparen door zonnepanelen te laten installeren op het dak van jouw woning. Een goede schatting daarvan kun je laten maken met een gratis dakscan.
Kijk naar de toekomst
Als je nadenkt over het maken van de investering in zonnepanelen, dan moet je op twee verschillende manieren naar de toekomst kijken. Enerzijds heeft het zelf opwekken van energie en toekomst en loop je hiermee vooruit op wat in de niet al te verre toekomst waarschijnlijk de standaard wordt. Alleen profiteer je nu nog van financiële voordelen, zoals het aftrekken van de btw, die wellicht over een aantal jaar niet meer mogelijk zijn. Daarnaast moet je ook kijken naar je gezinssamenstelling en toekomst van je huishouden. Heb je kinderen die binnen een klein aantal jaren het huis uit gaan, dan is je verbruik nu hoger dan het over een paar jaar is.
Het terugleveren van stroom aan het net is het minst voordelige gebruik van de door jouw zonnepanelen opgewekte stroom, zeker als in de toekomst meer mensen dit gaan doen. Het is dan wellicht verstandiger om niet in veel meer zonnepanelen te investeren dan je over een paar jaar nodig gaat hebben. Ben je van plan om binnen een aantal jaar te verhuizen, dan is het verstandig om te berekenen wat de zonnepanelen met de waarde van je huis doen. Weegt de investering op tegen de toegevoegde waarde, dan kan het alsnog de moeite waard zijn om zonnepanelen te laten plaatsen. Anders kun je beter wachten tot je je nieuwe woning hebt.
Zonnepanelen leasen
Het is ook mogelijk om zonnepanelen te leasen, wanneer je zelf de eenmalige investering niet kunt of wilt maken. Een voorwaarde om dit rendabel te maken is wel dat jouw dak gunstig ligt ten opzichte van de zon. Dan zal de opbrengst aan energie in de meeste gevallen hoger zijn dan de huur van de zonnepanelen. Je kWh-opbrengst over een periode van 5 jaar wordt gegarandeerd. Wanneer je zonnepanelen leaset begint jouw besparing dus meteen.
Geen geschikt dak, toch energie produceren
Heb je geen eigen dak, of is jouw dak niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Niet getreurd, want je kunt altijd nog de handen ineenslaan met buurtgenoten door samen een energiecoöperatie op te starten. Je investeert dan samen in de zonnepanelen en profiteert er ook samen van.