geld verbranden

BlackRock, de grootste belegger in de wereld, heeft volgens economen het afgelopen decennium naar schatting $ 90 miljard verloren door het ernstige financiële risico van investeringen in bedrijven in fossiele brandstoffen te negeren.

Een rapport van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) heeft ontdekt dat BlackRock de waarde van haar portefeuille van $ 6,5 biljoen heeft uitgehold door te wedden op oliemaatschappijen die in waarde daalden en door groei in investeringen in schone energie mis te lopen. Dat schrijft The Guardian.

Uit het rapport bleek dat BlackRock's miljardeninvesteringen in 's werelds grootste oliemaatschappijen - inclusief ExxonMobil, Chevron, Shell en BP - verantwoordelijk waren voor het grootste deel van haar verliezen.

De fondsbeheerder was ook geraakt door de instorting van de waarde van grote Amerikaanse bedrijven voor fossiele brandstoffen, waaronder General Electric, en het kolenmijn bedrijf Peabody.

BlackRock staat onder toenemende druk van investeerders en milieugroeperingen om beleggingen in fossiele brandstoffen af te stoten.

Noodsituatie

Tim Buckley, een directeur bij IEEFA en co-auteur van het rapport, zei dat het enorme financiële gewicht van BlackRock betekende dat het de verantwoordelijkheid zou moeten nemen voor het leiden van de noodsituatie in het klimaat.

De gecombineerde fondsen van BlackRock zijn groter dan de economie van Japan, de derde grootste economie ter wereld. Dat maakt het de grootste investeerder in de wereldwijde steenkoolindustrie en een van de top drie investeerders in de meeste grote oliemaatschappijen.

“BlackRock heeft een enorme invloed en draagt ​​een enorme verantwoordelijkheid voor de bredere gemeenschap. Het heeft de macht om wereldwijd het klimaatrisico aan te pakken, maar tot op heden blijft actie uit , 'zei Buckley.

Het rapport volgt een felle waarschuwing van de Bank of England voor de "aanzienlijke risico's voor de economie en het financiële systeem" van investeringen in fossiele brandstoffen.

20 biljoen

De Bank heeft geschat dat investeringen ter waarde van $ 20 biljoen als verloren kunnen worden beschouwd omdat regeringen ambitieuzere klimaatdoelen stellen.

BlackRock heeft de verantwoordelijkheid voor zijn investeringen in fossiele brandstoffen afgewezen omdat het merendeel van zijn fondsen beleggingsindexen bijhoudt die worden beheerd door derden, wat betekent dat het geen individuele bedrijven kiest om te steunen.

De IEEFA heeft het rapport gebruikt om BlackRock op te roepen om een ​​eigen benchmark voor de uitstoot van broeikasgassen voor de passieve fondsen voor te stellen om te voorkomen dat de investeringen van zijn klanten in gevaar komen.

Het heeft het fonds ook opgeroepen om een ​​nieuwe onafhankelijke voorzitter te benoemen en zijn 18-koppige bestuur op te frissen, waar zes leden voormalige bestuurders zijn van bedrijven die nauwe banden hebben met de fossiele brandstofindustrie.

Een woordvoerder van BlackRock zei dat de vermogensbeheerder klanten de mogelijkheid bood om ook in ecologisch en maatschappelijk verantwoorde fondsen te beleggen. Deze fondsen maakten 0,8% uit van de totale portefeuille van BlackRock.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws