Onder het motto re-design + re-use = reduce wordt 5-6 oktober in de Kromhouthal in Amsterdam de eerste Duurzame Woonbeurs van Nederland gehouden. Je vindt er alles wat met wonen te maken heeft en voor elke portemonnee. Alleen is nu het uitgangspunt circulair, duurzaam, ecologisch. Initiator is ontwerper Machteld Rijnten, die mensen wil stimuleren om bewustere keuzes te maken voor de inrichting van hun huis.
Op de Duurzame Woonbeurs kom je alleen maar duurzame merken tegen die de leefomgeving mooier maken en de aarde een stukje schoner. Je vindt er ‘upcycle’ design, circulair ontwikkelde producten, mooie tweedehands meubels en heel veel inspiratie. Je kunt workshops volgen, leren over meer circulair huishouden, een plantenspeeltuin maken met je kinderen en meehelpen om een tiny house van leem te bouwen. Je ontmoet er ontwerpers die de mooiste dingen maken met ‘afval’ en natuurlijk kun je er van alles kopen. Van ecologisch beddengoed tot een bamboe snijplank of een vintage designlampje.
Eindelijk keuze
Bij het verbouwen en inrichten van woningen wordt nog weinig gelet op de footprint. Er is wel veel aanbod, maar dat sneeuwt onder in het veel grotere niet-ecologische aanbod, waardoor weinig mensen weten waar je terecht kunt voor een duurzaam interieur. Tot nog toe is het dus nogal een zoektocht.
De Duurzame Woonbeurs brengt de mooiste eco-woonmerken en -initiatieven samen om consumenten te inspireren met een groot en breed aanbod, ook in prijs. Zodat er wél een keuze komt, en alle duurzame woonmerken samen meer positieve impact kunnen maken.
De eerste deelnemers hebben zich gemeld voor deelname aan de beurs, waaronder Auping, Dille & Kamille, Tierrafino, Cartoni en Forbo
Bewuster leven
Achterliggende gedachte: een interieur gaat lang mee en een verbouwing waarin het gebruik van ecologische materialen, hergebruik en tweedehands het uitgangspunt zijn, heeft een enorm positieve impact op het milieu èn op de bewoners. Want een ‘bewust’ huis stimuleert bewuster leven.
Machteld Rijnten: ‘Wij mensen hebben de neiging om “nieuw” en “beter” na te streven in ons leven. Marketing en reclame spelen daar handig op in en daarom blijven we maar spullen kopen. Maar nieuw is niet altijd beter, integendeel: met de enorme hoeveelheid ‘spullen’ die we kopen hebben we de meeste impact op de aarde . Nieuwe auto’s, meubels, elektronica, kleding; allemaal spullen die energie kosten om te produceren, te vervoeren, te verpakken en te verkopen. En die er weer voor zorgen dat we veel teveel weggooien. En juist de stroom grof huishoudelijk afval verminderd maar niet!’
Sirkulèr
Om meer kennis en inspiratie te verspreiden richting consumenten over de impact van onze keuzes als het gaat om de verbouwing en/of inrichting van ons huis, richtte designer Machteld Rijnten afgelopen December Sirkulèr op. Het is een interieur-adviesbureau voor eco-living. Ze heeft Sirkulèr vanaf dag één opengesteld als een verbindend platform voor duurzaam werkende professionals en liefhebbers van circulair design, met het idee dat iedereen die meedoet, deze beweging helpt versnellen. Immers bij het duurzaam verbouwen van een huis komt veel kijken, van ruwbouw tot vloeren, muren, badkamer, keuken, en meubels.
Deze ‘samen sta je sterk’ aanpak moet een groter publiek inspireren en Amsterdam een goed voorbeeld geven over het genoegen en de schoonheid van duurzame wooninrichting.
Versterking
Kort geleden is Marieke Kamphuis als Conscious Curator aangeschoven bij de organisatie van De Duurzame Woonbeurs.
Marieke is oprichter van Studio17C een consultancy bureau voor duurzame designers & ondernemers. Daarnaast heeft zij het blog www.studio17c.com opgericht. Hier vind je alles op het gebied van een duurzaam interieur & lifestyle. Binnen Studio17C combineert zij haar passie voor creativiteit en interieur design met haar business achtergrond. Ze werkt het liefst op het snijvlak waar (interieur)design, innovatie, positieve impact en een goed business model elkaar ontmoeten.
‘Door mijn werk kom ik veel in contact met duurzame ondernemers en designers die al laten zien dat het anders kan in de meubelbranche. Op Studio 17C deel ik deze prachtige initiatieven graag met jou. Ik laat je zien hoe je bewuste keuzes kunt maken bij de inrichting van je huis door je te voorzien van achtergrondinformatie over duurzaamheid en je te inspireren met voorbeelden van mooie duurzame interieurs, innovatieve designers en unieke verantwoorde woonaccessoires die je interieur net dat extra’s geven. Namelijk een bijzonder verhaal en een positieve impact op de wereld! Hetzelfde hoop ik nu ook te doen als Conscious Curator voor de eerste duurzame woonbeurs van Nederland!’