Sinds het Klimaatakkoord van Parijs hebben de 35 grootste banken ter wereld 2700 miljard dollar in fossiele brandstoffen gepompt. Bovendien stijgen de investeringen jaar na jaar.
Eind 2015 kwam de wereld in Parijs overeen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden, en zo dicht mogelijk bij 1,5 graden. Maar in de investeringspolitiek van de grootste banken ter wereld is daar weinig van te merken, blijkt uit het rapport Banking on Climate Change 2020.
Uit de analyse blijkt dat 35 grootbanken niet alleen hun investeringen in fossiele brandstoffen als steenkool, olie en gas aanhouden, maar die zelfs opdrijven. In de vier jaar sinds het akkoord van kracht is, hebben de banken 2700 miljard dollar geïnvesteerd in de fossiele sector, en die steun neemt jaar na jaar toe.
JPMorgan Chase
De financiering wordt gedomineerd door de Amerikaanse grootbanken: JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citi en Bank of America. Samen zijn de vier banken goed voor 30 procent van alle financiering die in het rapport wordt opgesomd.
JPMorgan Chase is veruit de koploper met 269 miljard dollar aan financiering, 36 procent meer dan Wells Fargo, en bijna 10 procent van de totale onderzochte financiering in het rapport. Bovendien financiert de bank massaal in de meest gevaarlijke vormen, zoals olieboringen op de noordpool en teerzanden.
In Europa was Barclays in de voorbije vier jaar met voorsprong de grootste financier van fossiele brandstoffen. Specifiek voor 2019 was BNP Paribas de grootste.
Ondanks de dringende noodzaak om die uitbreiding stop te zetten, ging in de voorbije vier jaar maar liefst 975 miljard van de 2700 miljard naar dergelijke bedrijven. En tussen 2018 en 2019 stegen de investeringen in uitbreidingsactiviteiten met 40 procent.
Schandalig
“Het rapport schetst een diep verontrustend beeld van hoe grote banken, geleid door JPMorgan Chase, ons naar een klimaatramp stuwen”, zegt Alison Kirsch van het Rainforest Action Network. “Uit de cijfers blijkt dat grootbanken niet alleen de financiering van fossiele brandstoffen in het algemeen opvoeren, maar ook de financiering voor de bedrijven die het meest verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van de sector. Het is glashelder dat banken jammerlijk falen in hun reactie op de urgentie van de klimaatcrisis.”
Kirsch noemt de houding van de banken schandalig. “Naarmate de tol van dood en vernietiging door overstromingen, droogtes, branden en stormen toeneemt, is het onbetwistbaar en schandalig voor banken om nieuwe leningen goed te keuren en kapitaal aan te trekken voor de bedrijven die er alles aan doen om de uitstoot van CO2 op te drijven.”
Verklaringen
Johan Frijns, directeur van BankTrack, spreekt van een hypocriete houding door de bankensector omdat honderden banken verschillende verklaringen ondertekenden waarin ze zich achter het Klimaatakkoord van Parijs schaarden.
“Het voorbije jaar stonden de banken in de rij om hun steun voor het akkoord uit te spreken”, zegt hij. “Maar de cijfers in het rapport tonen een heel ander verhaal: de lovenswaardige verklaringen van de banken maken in de praktijk niet veel uit, en de financiering van fossiele brandstoffen leidt ons naar de klimaatafgrond. Het is hoog tijd dat banken beseffen dat financiering voor nieuwe fossiele projecten onmiddellijk moet stoppen, en bestaande projecten snel uitgefaseerd moeten worden.”