Nederland gaat zich snel verwarmen zonder aardgas. Dat betekent dat er veel verwarmingsinstallaties moeten worden vervangen. Voor een flink deel gebeurt dat door warmtepompen. Die bevatten vaak f-gassen en om daarmee te mogen werken dien je gecertificeerd te zijn.
Het halen van zo’n certificaat kan, samen met de nodige vakkennis, je kans op een solide baan verder vergroten.
Wat zijn f-gassen?
F-gassen zijn gefluoreerde broeikasgassen die ook bekend staan onder de afkortingen HFK’s, PFK’s en SF6. Doordat er steeds meer van deze broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen versterkt dat het broeikasgaseffect. Hierdoor wordt de aarde steeds warmer. Dit vormt een ernstige bedreiging voor het milieu en het klimaat.
Ook stoffen in de atmosfeer die de ozonlaag afbreken vormen een ernstige bedreiging. Dat zijn bijvoorbeeld CFK’s en HCFK’s. Net als f-gassen dragen zij bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien zijn deze stoffen slecht voor de gezondheid, omdat ze voor een toename van UV-B-straling verantwoordelijk zijn. Daardoor neemt de kans op huidkanker en oogaandoeningen zoals staar toe.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
We moeten daarom de hoeveelheid f-gassen en stoffen die de ozonlaag aantasten zoveel mogelijk beperken.
Uitfasering van f-gassen
Om het milieu en het klimaat te beschermen worden schadelijke f-gassen geleidelijk aan uitgefaseerd. Als je met deze stoffen werkt, dien je dus van de regelgeving op de hoogte te zijn. Wat mag er nog, wat kan niet meer?
Vanaf 1 januari 2020 geldt een verbod op het gebruik voor service en onderhoud van maagdelijke f-gassen met een GWP groter of gelijk aan 2500.
En vanaf 1 januari 2030 geldt een verbod op het gebruik voor service en onderhoud van geregenereerde en gerecyclede f-gassen met een GWP groter of gelijk aan 2500.
Wat kun je als gecertificeerd persoon
Wanneer je gecertificeerd bent mag je lekcontroles en onderhoud aan apparatuur uitvoeren. Je kent de apparatuur en weet waarop gelet moet worden. Hierdoor ontdek je lekkages op tijd en kun je deze vakkundig herstellen. Voor sommige handelingen moet ook het bedrijf waar je voor werkt gecertificeerd zijn.
Met een f gassen certificaat kun je dus belangrijk werk doen dat een bijdrage levert aan de bescherming van milieu en klimaat. En het biedt een duurzaam vooruitzicht op een mooie job.