like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Leer gecertificeerd werken met f-gassen voor warmtepompen

Van: op 21 maart 2020

f gassen certificaat

Nederland gaat zich snel verwarmen zonder aardgas. Dat betekent dat er veel verwarmingsinstallaties moeten worden vervangen. Voor een flink deel gebeurt dat door warmtepompen. Die bevatten vaak f-gassen en om daarmee te mogen werken dien je gecertificeerd te zijn.

Het halen van zo'n certificaat kan, samen met de nodige vakkennis, je kans op een solide baan verder vergroten.

BES LED

Wat zijn f-gassen?

F-gassen zijn gefluoreerde broeikasgassen die ook bekend staan onder de afkortingen HFK's, PFK's en SF6. Doordat er steeds meer van deze broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen versterkt dat het broeikasgaseffect. Hierdoor wordt de aarde steeds warmer. Dit vormt een ernstige bedreiging voor het milieu en het klimaat.

Ook stoffen in de atmosfeer die de ozonlaag afbreken vormen een ernstige bedreiging. Dat zijn bijvoorbeeld CFK's en HCFK's. Net als f-gassen dragen zij bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien zijn deze stoffen slecht voor de gezondheid, omdat ze voor een toename van UV-B-straling verantwoordelijk zijn. Daardoor neemt de kans op huidkanker en oogaandoeningen zoals staar toe.

We moeten daarom de hoeveelheid f-gassen en stoffen die de ozonlaag aantasten zoveel mogelijk beperken.

Uitfasering van f-gassen 

Om het milieu en het klimaat te beschermen worden schadelijke f-gassen geleidelijk aan uitgefaseerd. Als je met deze stoffen werkt, dien je dus van de regelgeving op de hoogte te zijn. Wat mag er nog, wat kan niet meer?

Vanaf 1 januari 2020 geldt een verbod op het gebruik voor service en onderhoud van maagdelijke f-gassen met een GWP groter of gelijk aan 2500. 

En vanaf 1 januari 2030 geldt een verbod op het gebruik voor service en onderhoud van geregenereerde en gerecyclede f-gassen met een GWP groter of gelijk aan 2500. 

Wat kun je als gecertificeerd persoon

Wanneer je gecertificeerd bent mag je lekcontroles en onderhoud aan apparatuur uitvoeren. Je kent de apparatuur en weet waarop gelet moet worden. Hierdoor ontdek je lekkages op tijd en kun je deze vakkundig herstellen. Voor sommige handelingen moet ook het bedrijf waar je voor werkt gecertificeerd zijn.

Met een f gassen certificaat kun je dus belangrijk werk doen dat een bijdrage levert aan de bescherming van milieu en klimaat. En het biedt een duurzaam vooruitzicht op een mooie job.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws