De Duitse metropool Hamburg wil het gebruik van de auto in de hele stad onnodig maken. In de volgende twintig jaar wordt daarvoor een enorm netwerk van groene zones en fiets- en wandelpaden aangelegd.
Hamburg ziet het groots: over twintig jaar moet het mogelijk zijn om de hele stad te verkennen via de fiets of te voet. De stad wil daarvoor de bestaande groene zones, zoals parken, speeltuinen en recreatiedomeinen met elkaar verbinden en zo een netwerk van fiets- en wandelpaden creëren. Bovendien komen er groene verkeersassen tussen de buitenwijken en het centrum.
Het groene netwerk heeft bijkomende voordelen, zegt de stad. Het maakt niet enkel menselijk verkeer mogelijk, maar geeft ook dieren de kans om zich veilig door de stad te verplaatsen. Door de aanleg van grote groengebieden midden in de stad, zullen inwoners minder de behoefte voelen om de stad in het weekend te ontvluchten. Dat dringt het gebruik van de wagen nog verder terug, hoopt het stadsbestuur.
Tot slot vormt het netwerk een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. De groene zones en assen absorberen CO2 en andere luchtvervuiling, en wapenen de stad tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals de stijgende zeepspiegel en superstormen.
Als havenstad is Hamburg kwetsbaar voor overstromingen. De kans dat die er komen is groot. In de afgelopen zestig jaar steeg het waterpeil al met 20 centimeter. Uit cijfers van de overheid blijkt dat het springtij tegen het einde van deze eeuw met meer dan een meter kan stijgen.
Tot slot heeft het netwerk ook puur economische voordelen voor de stad. Er gaat weliswaar waardevolle bouwgrond verloren voor woningen en bedrijven, maar daar tegenover staat een meer leefbare stad, die meer kans heeft om hooggeschoolde en jonge mensen aan te trekken.
Bron: IPS
@Dirk van der Made: “als de autowegen vrijkomen komt er juist potentiële bouwgrond bij” Waar staat dat, voor minder autogebruik gaan ze geen autowegen slopen.
“Hamburg wil het gebruik van de auto onnodig maken”
Inderdaad, zoals vaker, een vreemde kop
De titel lijkt niet te kloppen. In het artikel staat dat er bouwgrond verloren gaat. Maar als de autowegen vrijkomen komt er juist potentiële bouwgrond bij. En behoorlijk wat. Nou is veel daarvan te smal en versnipperd, dus niet echt als bouwgrond te gebruiken (maar wel als groen of speelplaats bijvoorbeeld), maar op de bredere wegen kan je tienduizenden woningen bouwen.
Maar dat is dus schijnbaar niet de bedoeling. Er komt loop- en fiets-infrastructuur naast de bestaande auto-infrastructuur bij begrijp ik.
En het is misschien sowieso niet slim om alle toegangsmogelijkheden voor auto’s af te schaffen.
Bevoorrading van winkels bijvoorbeeld. Al kan je die ook geleidelijk naar het water verhuizen, waarlangs dat vervoer dan kan gaan. Of naar die nieuwbouw, waar dan een container-spoor onder aangelegd kan worden.
Hoewel, dat kan nog simpeler, met een soort smalle treintjes op rubber wielen, zoals wel in grote fabriekshallen worden gebruikt. Die passen op (brede) fietspaden. Maar dan moet wel een systeem bedacht worden dat overladen voorkomt, een kleiner soort container waarmee de goederen bij de stad aankomen. Om maar wat te noemen.
En dat is trouwens ook in 20 jaar te realiseren. Het vereist slechts besluitvaardigheid.
Dat is een goed idee en dan ook de winkels bevoorraden met de fiets of iedereen gaat buiten Hamburg boodschappen doen net als veel Groningers doen in Haren….
@zonnestraaltje, Enig idee welk aandeel zon-pv op ons totale energiegebruik heeft?
Amsterdam is groter dan Hamburg, daar hoef je niet 20 jaar te wachten om te kunnen fietsen.
@Job: zeker geen idee hoe groot Hamburg is?
@ “over twintig jaar moet het mogelijk zijn om de hele stad te verkennen via de fiets”
Hoe erg moet de stad zijn als het befietsbaar maken 20 jaren vergt