Maastricht staat bekend als culinaire hub. Die reputatie heeft nu ook een high-tech randje gekregen. Want de universiteit aldaar heeft als eerste een hamburger uit stamcellen geproduceerd, die op 5 augustus in Londen zal worden geserveerd.
De vette technohap is gemaakt van vlees dat is gekweekt in een laboratorium, uit stamcellen van een geslachte koe. De kweekburger is het resultaat van onderzoek van Mark Post, onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.
De burger bestaat uit 3.000 stukjes vlees die niet groter zijn dan een korrel rijst. Stamcellen zouden in theorie tot een miljoen keer meer vlees kunnen maken dan een koe oplevert. Wetenschappers geloven dat we dit soort hamburgers binnen vijf tot tien jaar in de supermarkt zullen kunnen kopen. Volgens professor Post is dit de oplossing voor een wereldwijde milieu- en voedselcrisis.
Het zal overigens nog wel even duren voordat de kweekhamburger op het menu van de grote fastfoodketens zal staan: het produceren van de reageerbuisburger heeft tot nu toe zo’n 300.000 euro gekost. Wie als eerste gelukkige er zijn tanden in mag zetten is nog niet bekend.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.

Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.