gootsteen

De vaatwasser is vol, maar het aanrecht ook nog! Tenminste… er staan nog wat pannen. Die was je dan maar met de hand af, want om ze te laten staan, dat is ook niet fris. Bovendien zit je er dan morgenvroeg mee. Even schoon water pakken. Je trekt de stop uit de gootsteen en… er gebeurt niets! Watte? Het water loopt niet weg? Snel trek je de vaatwasser open en zet ‘m op pauze, want ja die zit op dezelfde afvoer aangesloten!

Moet ik de vaatwasser uitzetten?

Goed dat je je dat realiseert! Als je gootsteen verstopt zit, dan kun je ook problemen krijgen als de vaatwasser zijn vuile water gaat afvoeren. Het ligt er maar net aan waar de verstopping zit natuurlijk! Waarschijnlijk zit er een beveiliging op je vaatwasser, zodat hij afslaat op het moment dat hij zijn water niet kwijt kan, maar toch… Weet je dat zeker? Daarom, goed dat je hem even afzet als je constateert dat er een probleem is met de afvoer.

Vraag Offerte aan

Wat kan ik doen als de gootsteen verstopt is?

Voel eerst in de spoelbak of etensresten of verpakkingsresten de afvoer blokkeren. Als dat niet het geval is kun je nog kijken of de zwanenhals (sifon) mogelijk verstopt zit. Haal het gootsteenkastje leeg. Pak een emmer en zet die onder de zwanenhals. Draai de moeren los en haal de zwanenhals eraf. Let op: het kan zijn dat de hele inhoud van de spoelbak naar beneden komt! Als dat het geval is, weet je in elk geval dat de verstopping niet tussen de spoelbak en de zwanenhals zit. Dan is het tijd om verder te kijken.

Wat als de sifon niet verstopt is?

Verder kun je niet heel veel doen. Je kunt nog voelen in de buis die naar beneden loopt, maar als je daar niks tegenkomt, zit de verstopping dus dieper. We raden je met klem af om chemicaliën in de afvoer te gooien. Ze doen vaak meer kwaad dan goed, ook aan het milieu. Bovendien kan het terug omhoog komen en loop je de kans op fikse brandwonden. Zelf met een ontstoppingsveer aan de slag gaan - als je er al één hebt - is evenmin verstandig. Je kunt meer kapot maken dan je lief is en dan ben je verder van huis.

Hoe weet ik wat de verstopping veroorzaakt?

Mocht de verstopping dus verderop in de afvoer zitten, dan zal een professional altijd eerst kijken wat er aan de hand is. Mogelijk gebruikt hij daarvoor een veer, maar hij voelt uit ervaring direct als er een verstopping is die niet met de veer is door te prikken. Hij zal dan met een cameraatje gaan kijken wat de verstopping veroorzaakt. Een probleem begint namelijk altijd met een probleemstelling: je moet weten wát het probleem is voordat je aan een oplossing kunt gaan denken.

Wie helpt mij met mijn verstopte afvoer?

Het is te allen tijde beter om een vakman in te schakelen bij een fikse verstopping. Hij kan het probleem namelijk voor je in beeld brengen. En van daaruit zal hij ook altijd met een oplossing komen. Het kost geld, zeker. Maar het is altijd goedkoper dan het toepassen van allerlei huis-tuin- en-keukenmiddeltjes die je uiteindelijk niet het gewenste resultaat bezorgen, zeker niet op de langere termijn.

Je vindt een lokale rioolontstopper via Rioolprobleem Kwijt. Vul je postcode en woonplaats in en het nummer van jouw lokale vakman verschijnt in beeld. Je krijgt hem rechtstreeks aan de lijn. Bij spoed komt hij zo snel mogelijk naar je toe. Je verstoppingsprobleem is dan zo opgelost, letterlijk en figuurlijk.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws