Hoera, de uitstoot van CO2 in Nederland daalt dankzij meer stroom van zon en wind. En door extra besparing vanwege de extreme energieprijzen. Maar in de rest van de wereld stijgt de uitstoot gewoon door, zowel de uitstoot van CO2 als van methaan.
In 2023 was de uitstoot van broeikasgassen 6 procent lager dan in 2022. Dit komt vooral doordat de elektriciteitssector 22 procent minder CO2 heeft uitgestoten. Er is minder elektriciteit geproduceerd op basis van steenkool en aardgas. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de uitstoot van broeikasgassen, conform de richtlijnen van de IPCC.
De broeikasgasemissies in de elektriciteitssector waren vorig jaar 22 procent lager dan in 2022. Doordat er meer elektriciteit met wind- en zonne-energie is opgewekt, is er minder elektriciteit met kolen en aardgas geproduceerd. Door de forse emissiedaling daalde ook het aandeel van de elektriciteitssector in de totale broeikasgasemissie van 19 procent in van 2022 naar 16 procent in 2023.
Maar begin 2023 waren de gasprijzen extreem hoog, waardoor meer dan normaal werd bespaard. Cijfers over 2024 zullen een realistischer beeld geven over de reële verhoudingen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
In de rest van de wereld stijgt de uitstoot verder
De wereldwijde uitstoot van energiegerelateerde kooldioxide (CO2) steeg in 2023, zo blijkt uit een nieuwe analyse van het IEA. De voortdurende uitbreiding van zon-PV, windenergie, kernenergie en elektrische auto’s helpt de wereld wel om een groter gebruik van fossiele brandstoffen te voorkomen. Zonder schone energietechnologieën zou de wereldwijde stijging van de CO2-uitstoot in de afgelopen vijf jaar drie keer zo groot zijn geweest.
De wereldwijde stijging van co2 emissies is drie keer de totale Nederlandse uitstoot van CO2.
In 2023 steeg de uitstoot met 410 miljoen ton, of 1,1%, vergeleken met een stijging van 490 miljoen ton het jaar daarvoor, waardoor de uitstoot een recordniveau van 37,4 miljard ton bereikte. Een uitzonderlijk tekort aan waterkracht als gevolg van extreme droogte – in China, de Verenigde Staten en verschillende andere economieën – resulteerde in meer dan 40% van de stijging van de uitstoot in 2023, omdat landen zich grotendeels wendden tot alternatieven op basis van fossiele brandstoffen om het gat te dichten. Zonder de ongewoon lage waterkrachtproductie zou de wereldwijde CO2-uitstoot door elektriciteitsopwekking vorig jaar zijn gedaald, waardoor de totale stijging van energiegerelateerde emissies aanzienlijk kleiner zou zijn geweest.
Maar om de cijfers in verhouding te plaatsen: de wereldwijde stijging van co2 emissies is drie keer de totale Nederlandse uitstoot van CO2.
De nieuwe bevindingen komen uit de jaarlijkse update van het IEA over de wereldwijde energiegerelateerde CO2-uitstoot – en de eerste editie van een nieuwe serie, de Clean Energy Market Monitor, die tijdig de ontwikkeling van schone energie volgt voor een selecte groep technologieën en de implicaties schetst voor de wereldwijde energiemarkten in het algemeen.