De rechtspraak bereikbaarder maken voor iedereen: dat is het doel van de Rechtfabriek. Procederen lijkt vaak ingewikkeld, duur en met weinig kans op succes. Deze jonge organisatie wil laten zien dat niets minder waar hoeft te zijn en dat iedereen, onder hun begeleiding, gemakkelijk toegang heeft tot het recht en zelf kan procederen.
De organisatie heeft grote ambities. Ze willen klanten helpen om, zonder enige juridische ervaring, toch sterk te kunnen staan in het rechtssysteem en zaken te kunnen winnen. Zo begeleiden ze in het opstellen van processtukken voor de kantonrechter volgens vaste tarieven en werkwijzen. Hier heb je dus geen dure advocaat voor nodig.
Rechtfabriek is een initiatief voor en door mensen die het zat waren dat het zoveel geld en moeite kost om je recht te halen. De oprichters hadden zelf een conflict, waarvoor ze besloten zelf de dagvaarding op te stellen. Hierbij bleek dat hulp van alle kanten mogelijk was en dat het proces begrijpelijker bleek dan in eerste instantie gedacht. Het enige wat lastig bleek was het schrijven van de stukken: hier werd het idee voor de Rechtfabriek geboren.
Zelf oplossen
Het doel is om iedereen zelf hun conflict op te laten lossen, zonder dat het ingewikkeld en duur wordt. Hierbij maakt de Rechtfabriek gebruik van getalenteerde, jonge juristen en strakke systemen. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van pakketten met een vaste prijs. Zo weet je altijd waar je aan toe bent, voordat je de gang naar de rechtbank maakt. Ook als je zelf gedagvaard wordt kun je bij de Rechtfabriek terecht: ze helpen je dan graag met je verweer. Voor beide situaties geldt dat je zelf de stukken aanlevert, en de Rechtfabriek doet de rest.
Soms is een dreigende brief of een dagvaarding al genoeg. De gang naar de kantonrechter wordt vaak niet eens gemaakt! In 90% van de gevallen blijkt de uitkomst positief: zeker de moeite waard dus.
Impact op de SDG’s
Door zich sterk te maken voor toegankelijker recht, maakt de Rechtfabriek directe impact op SDG 16: vrede, justitie, en sterke publieke diensten. Deze SDG richt onder andere op het garanderen van gelijke toegang tot het rechtssysteem voor iedereen. Hiernaast maakt de Rechtfabriek indirect ook impact op SDG 8 en 11, door inclusiviteit en eerlijkheid binnen gemeenschappen te bevorderen en werknemers in staat te stellen om waardig werk af te dwingen. En zo maakt Rechtfabriek de rechtspraak een stukje duurzamer.