De grote finale van de ReThink Protein Challenge #2, georganiseerd door Wageningen University & Research, is op 25 juni. Dan presenteren twaalf overgebleven internationale studententeams hun ideeën om duurzame, gezonde en betaalbare eiwitten te produceren. Journalisten worden van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. En de lezers van Duurzaamnieuws kunnen meestemmen!
De studententeams strijden niet alleen om de prijs van € 6.000,00, maar ook om professionele ondersteuning bij het daadwerkelijk realiseren van hun idee. De ReThink Protein Challenge is bovendien niet zomaar een wedstrijd. Het is een echte zoektocht naar eiwitbronnen die nodig zijn om de wereld te voeden.
Onderzoekers van WUR schatten dat er in 2050 tot 40 procent meer eiwit nodig is om de wereldbevolking te voeden. Dat vraagt om duurzame oplossingen die o.a. bestaan uit het aanboren van nieuwe eiwitbronnen (zoals insecten of microalgen), het herontwerpen van bestaande voedselsystemen of het verbeteren van de kwaliteit van bestaande vlees- en zuivelalternatieven. Om studenten de kans te geven bij te dragen aan een oplossing, organiseerde WUR voor de tweede keer de Rethink Protein Student Challenge.
Innovatie en levensvatbaarheid
De twaalf finalisten innoveren op verschillende manieren. Ze maken gebruik van veel nieuwe eiwitbronnen: zelfgekweekte paddenstoelen, larven en maden, microalgen en ecologisch geteelde noten. Ook hebben ze het duurzame voorstel gedaan om de bijproducten van verschillende industrieën te gebruiken, zoals tomaten- en rubberzaden, afval uit de garnalenindustrie of varkenslever. Technologisch innoverend, heeft niet één maar hebben twee teams genetisch gemanipuleerde gistorganismen voorgesteld om eiwitten te produceren voor zuivelalternatieven.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De Protein Challenge gaat echter niet alleen over de eiwitten. De finalisten moeten ook laten zien dat er een markt is voor hun ideeën, hoe deze ideeën verschillen van bestaande producten en hoe ze de wereld positief zullen beïnvloeden.
De twaalf overgebleven teams moeten een innovatief en duurzaam idee hebben dat ook technologisch haalbaar, schaalbaar èn economisch haalbaar is. Om dit te bereiken werden de teams gecoacht door experts van meer dan 30 partnerbedrijven, waaronder Unilever, Lely en DSM.
Van idee tot prototype
De finalisten zijn onderverdeeld in twee categorieën. De deelnemers in de categorie ‘Ideation’’ zullen een concreet, goed uitgewerkt zakelijk idee presenteren, terwijl de teams die deelnemen aan de categorie ‘Prototyping’ daarbij nog een stap verder gaan. Naast een compleet businessplan moeten zij ook een ‘minimaal levensvatbaar product’ presenteren: een voorbeeld van de producten die hun innovatie mogelijk maakt. Dit kan bijvoorbeeld een ontbijtbeleg van meelwormen zijn.
Op 25 juni presenteren de teams hun ideeën aan een jury met brede expertise op het gebied van voedselproductie en die bestaat uit hooggeplaatste vertegenwoordigers van DSM, Lely, Bayer, AVEBE, IFF en GEA. De jury kiest in elke categorie drie winnaars, die prijzengeld en verdere professionele ondersteuning zullen ontvangen. Zo kunnen de zes winnaars hun ideeën of producten ontwikkelen en bijdragen aan een duurzame, gezonde en eiwitrijke toekomst voor iedereen.
Duurzaamnieuws lezers kunnen meestemmen
Naast de beoordeling van de juryleden is er de mogelijkheid voor ook de Duurzaamnieuws lezers, om mee te stemmen. Dit kan tijdens het live evenement! Om het event te volgen schrijf je in via onderstaande link.
Aanmelden voor het event kan via: https://event.webinarjam.com/register/89/plxz8f4r
ReThink Protein Challenge #2: https://rethinkprotein.nl/events/view
De finale is op 25 juni live online te volgen van 15.00 uur tot 17.00 uur.