like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe een bewuste ondernemer ook bewuste consument werd

Van: op 24 maart 2018

pascal ontijd
"Vanaf het moment dat ik startte met het bouwen aan SnappCar ben ik bewuster gaan leven", zegt Pascal Ontijd. "Met name toen ik SnappCar begon te zien als een social enterprise in plaats van alleen een deeleconomie-bedrijf. We werden onderdeel van een sociaal netwerk en ik kwam in contact met veel nieuwe initiatieven. Bovendien kreeg ik interesse in de gevolgen van mijn eetpatroon op mijn energieniveau en op de kwaliteit van (mijn) leven op de lange termijn. Zo ging ik minder vlees eten, suiker vermijden waar mogelijk en meer bladgroentes verwerken in mijn maaltijden."

In de jaren die daarop volgden heb ik stap voor stap behoorlijk wat veranderd. Mijn auto ging eruit (logisch als je de BHAG van SnappCar kent), ik ben langzaam overgestapt op duurzame kleding van o.a. Nukuhiva, boodschappen bij Marqt, Dopper in mijn tas, energie bij VanDeBron, bankieren bij Triodos, yoga in de ochtend en afgelopen jaar ben ik half veganist - half vegetariër geworden. Het voelt voor mij nu logisch om een bewuste keuze te maken in vrijwel alles wat ik draag, gebruik en consumeer. En niet alleen voor mezelf maar juist vooral om de impact op de rest van de wereld te beperken en mijn verantwoordelijkheid te nemen.

Toch had ik het idee meer te kunnen doen. Vandaar dat ik heb besloten om social enterprises te helpen. En dan specifiek die initiatieven die zich bezighouden met directe CO²-reductie, vleesvervanging, duurzame landbouw, biologisch afbreekbare verpakkingen en het schoner maken van zeewater. Ik wil bijdragen aan een vertraging van klimaatverandering en daarnaast de rommel die we met elkaar veroorzaken verminderen. Dit jaar heb ik daarom 10% van mijn tijd gereserveerd voor onbetaald advieswerk. Naast het feit dat ik bijdraag aan een betere wereld geeft het mij voldoening om ondernemers verder te helpen.

Een van de initiatieven die ik momenteel adviseer is IceStupa. Dit wil ik hier even kort uitlichten. Het is een project in het noorden van India, in de Ladakh regio. Zij ontwikkelen simpel gezegd een manier om een kleine ijsberg te creëren zodat er in gebieden waar het gehele jaar smeltwater had moeten zijn, nog voldoende water is. Met het smeltwater kunnen bomen en planten worden gevoed, kan de lokale bevolking doorgaan met landbouwactiviteiten en is er drinkwater voor mens en dier.

Ongelooflijk om te zien wat het effect is van het stijgen van de temperatuur met enkele graden. En prachtig dat IceStupa bezig is met een oplossing. Ondanks dat ik weinig verstand heb van wat ze technisch gezien doen, kan ik ze toch erg goed helpen. Met ontdekken waar de problemen zich bevinden en de juiste vragen te stellen. Met het samenstellen en bouwen van een goed team. Maar ook met mijn algemene ervaring rondom het opzetten en succesvol uitvoeren van projecten. Het team van IceStupa wil graag en onder andere dankzij mijn hulp bewegen ze in de juiste richting. Ze hebben hun prioriteiten nu echt scherp. Dat is erg gaaf om te zien.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws