like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hoe financier je duurzame aanpassing van je huis?

Van: op 13 maart 2015

isolerenDuurzaamheid in woningen wordt steeds belangrijker. Steeds vaker worden nieuwe woonwijken compleet klimaatneutraal gebouwd. Maar wat als er bij je huidige of nieuwe woning nog wel iets te verbeteren valt op het gebied van duurzaamheid? En vooral, hoe financier je dat dan? We zetten een viertal financieringsmogelijkheden op een rijtje waarmee duurzame aanpassingen, zoals de aanschaf van zonnepanelen of dubbelglas kunnen worden betaald.

1. Meefinancieren in de aankoop
In 2015 mogen woningen voor 103% gefinancierd worden vanuit de hypotheek. Dit betekent dat je de aankoopsom en extra kosten, zoals notariskosten, kunt financieren met de hypotheek. Dit percentage kan, onder bepaalde voorwaarden, verhoogd worden naar 106%, als het extra bedrag wordt geïnvesteerd in duurzame woningverbeteringen.

Op een woonhuis of appartement ter waarde van €200.000 kun je een hypotheek afsluiten van €212.000. In vergelijking met de €206.000 (=103%) kan er dus €6000 extra worden besteed aan het verduurzamen van je woning. Daarmee kun je besparen op bijvoorbeeld energiekosten. Met de actuele lage hypotheekrentes is iets extra’s lenen een interessante optie.

2. Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is een initiatief van de Rijksoverheid (via het Nationaal Energiebespaarfonds), SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten), de Rabobank en de ASB Bank. Je kunt voor 17 verschillende maatregelen aan je woning, een bedrag lenen van €2500 tot en met €25.000, Over het geleende bedrag betaal je een gunstig rentepercentage van – op dit moment - maximaal 3.8%. De hoogte van de rente is afhankelijk van het geleende bedrag en terugbetaalperiode.

Weten of uw woningaanpassing ook in aanmerking komt voor de energiebespaarlening? Hier kun je de maatregelen zien waaraan je het geleende bedrag mag uitgeven.

3. Greenloans
Greenloans is een lening vergelijkbaar met de Energiebespaarlening. Dit initiatief is echter van de ABN AMRO en telt twee leenvarianten. De GreenLoans EcoLening en de GreenLoans Lening.

De ‘GreenLoans EcoLening’ is beschikbaar voor huishoudens die willen investeren in energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie. Voor deze aanpassingen kan een bedrag worden geleend van €2500 tot en met €50.000 met een looptijd van minimaal 5 tot 10 jaar. Over het geleende bedrag betaal je een rente van 6,2%.

De ‘GreenLoans Lening’ is juist bedoeld voor energieopwekkende maatregelen zoals de aanschaf van zonnepanelen. Het te lenen bedrag is €5000 tot en met €50.000 en kent een looptijd van minimaal 5 tot 15 jaar. Het rentepercentage hiervoor is op dit moment 5.5%.

4. Regionale Duurzaamheidslening
De Regionale Duurzaamheidslening is interessante regeling die voortkomt uit de samenwerking van SVn en gemeenten en provincies. Voor duurzame verbeteringen kan €2500 tot €25.000 worden geleend. Dit kan alleen als jouw gemeente meedoet met deze regeling. Op http://www.energiesubsidiewijzer.nl kun je achterhalen of jouw gemeente is aangesloten. Op dit moment betaal je als woningbezitter slechts 0,5% rente voor een lening met een looptijd van 10 jaar en 0,7% rente voor leningen met een looptijd van 15 jaar.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!