Er wordt steeds meer gesproken over de SDG (Sustainable Development Goals) in Europa en ook in Nederland is het een belangrijk item op de lijst. Hoewel Nederlandse bedrijven hier vooral over in gesprek lijken te zijn, is het duurzaam ondernemen een populair onderwerp geworden binnen veel bedrijven.
Wanneer het gaat om de globale doelstellingen, dan lijkt het vuur net even iets minder hard te branden. Het aanpakken van extreme armoede en het aanbieden van goede gezondheidszorg over heel de wereld zijn thema’s die een grote drempel vormen. Kunnen cryptovaluta en blockchain hier verandering in brengen?
Blockchain: opgezet met het oog op eerlijkheid en duurzaamheid
Bitcoin is opgezet om een eerlijk, transparant en duurzaam model te zijn. Dat is niet helemaal gelukt. Toch is Bitcoin het begin geweest van de revolutie. De vele altcoins die na de Bitcoin gekomen zijn, zijn veel beter in staat om aan de slag te gaan met de internationale SDG’s. Wanneer alle mensen gebruik kunnen maken van de munten en blockchain, is de eerste drempel al overwonnen. Het biedt opties die voorheen onmogelijk waren en dat zorgt ervoor dat het inhalen van de achterstand aanzienlijk makkelijker wordt.
Blockchain en cryptovaluta gaan de strijd aan met armoede
In ontwikkelingslanden blijft de economische groei sterk achter. In landen zoals Venezuela is er ook nog eens hyperinflatie te zien, waardoor de armoede alleen maar toeneemt. Deze armoede heeft te maken met een achterstand die lastig weg te werken is. Buitenlandse ondernemingen komen alleen maar drempels en valkuilen tegen, organisaties lopen tegen corruptie aan en de infrastructuur is niet geschikt voor snelle schaalbaarheid van de mogelijkheden. Economische groei is dan onmogelijk.
Wanneer de blockchain gebruikt kan worden in deze landen en cryptovaluta als betaalmiddel gebruikt kunnen worden om direct te investeren in projecten, partners en mensen, dan vallen de drempels weg. Bedrijven zoals Ripple richten zich met name op de achtergebleven gebieden en nu de internationale beurs Panda ook Dash aanbiedt aan de gebruikers, wordt het makkelijker om betalingen te ontvangen en te doen. Het creëert de infrastructuur die nodig is voor snelle economische groei, want juist Dash leent zich uitstekend voor internationale en snelle transacties.
Gezondheidszorg via de blockchain?
Er zijn steeds meer ontwikkelaars en programmeurs die aan de slag zijn gegaan met gezondheidszorg via de blockchain. Hierbij kunnen gebruikers overal ter wereld in contact komen met een arts. Ook worden er kennisbanken opgezet, zodat artsen wereldwijd gebruik kunnen maken van de database. Het verstrekken van medicatie kan straks ook via de blockchain en door gebruik te maken van slimme contracten is het een simpele stap. Wanneer de voorwaarden van het contract voldaan zijn (zoals het verstrekken van een bepaalde periode of het waarnemen van een griepepidemie), dan kunnen medicijnen zelfs automatisch verstuurd worden.
Globale duurzaamheid door de blockchain en cryptovaluta
De twee voorbeelden zijn een kleine greep uit de mogelijkheden die de blockchain biedt wanneer het gaat om internationale SDG’s. Ontwikkelaars, startups, bedrijven en programmeurs werken hard aan de globale duurzaamheid die via de blockchain en cryptovaluta direct een stap dichterbij zijn.