like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

SDG’s in bedrijfsdoelen: meer praten dan doen

Van: op 30 november 2018

sdg sustainable development goals

Bijna driekwart van de organisaties (72%) verwijzen in hun bedrijfs- en duurzaamheidsverslagen naar de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Hoewel er een stijgende lijn zit in het aantal organisaties dat naar de zogenoemde SDG’s (Sustainable Development Goals) verwijst, blijven organisaties het lastig vinden om concrete maatregelen te treffen om deze doelstellingen te implementeren in hun bedrijfsstrategie. Dat zijn de belangrijkste conclusies van accountants- en adviesbureau PwC uit hun onderzoek ‘SDG Reporting Challenge’ onder 729 beursgenoteerde bedrijven in 21 landen.

In 2015 werden er door de Verenigde Naties zeventien SDG’s vastgesteld, ook om organisaties aan te sporen een bijdrage te leveren aan de wereldwijde ecologische, sociale en economische uitdagingen. Inmiddels is bekend dat het implementeren van deze doelstellingen in een bedrijfsstrategie ook nieuwe banen, extra omzet en kostenbesparingen kan opleveren. Slechts 28% van de onderzochte organisaties heeft betekenisvolle indicatoren geformuleerd die verband houden met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Linda Midgley, duurzaamheidsexpert bij PwC, merkt in haar dagelijks werk dat de bereidheid om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te omarmen in de afgelopen jaren bij organisaties is toegenomen. Tegelijkertijd, geeft zij aan, blijft het vaak hangen bij het linken van bestaande activiteiten aan de SDG’s: “Het vraagt van organisaties behoorlijk wat visie en lef om de langetermijnstrategie te koppelen aan de SDG’s. Het is een proces van jaren, dat ook best veel inspanning vergt, om alle processen zo te verduurzamen dat ook iedere medewerker eraan bijdraagt.”

In Nederland werden de jaarlijkse bedrijfs- en duurzaamheidsverslagen van veertig organisaties onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat met name de doelstelling ‘eerlijk werk’, ‘verantwoorde consumptie en productie’ en ‘klimaatactie’ het meeste voorkomen.

Volgens Midgley kunnen accountantsorganisaties ook stimuleren om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te implementeren: “Het is primair de maatschappelijke rol van accountants om de betrouwbaarheid van informatie te controleren. Maar vanuit die rol kunnen accountants ook organisaties stimuleren om naar de lange termijn risico's en kansen te kijken. Deze raken vaak de thema's van de SDG's.”

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!