Bitcoin heeft de laatste jaren een geweldig rendement laten zien en het investeren in cryptomunten heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Beleggers kiezen dan ook steeds vaker voor beleggen in Ethereum, Cardano of Bitcoin.
Verschillende institutionele beleggers vinden het echter niet passen in een duurzame beleggingsportefeuille. Dit omdat het minen van Bitcoin veel energie kost. Hoe komt het dat en wat heeft proof of work daarmee te maken?
Proof of work
Bij blockchain kom je de termen ‘proof of work’ en ‘proof of stake’ vaak tegen, maar wat betekent dat precies? Daarvoor is eerst een uitleg nodig over blockchain, de techniek achter bitcoin en andere cryptovaluta. Blockchain is een decentraliseerde database, dit betekent dat alle informatie wordt beheert door iedereen op het netwerk. De informatie die hier wordt toegevoegd moet worden goedgekeurd door de participanten in het netwerk, ook wel de ‘nodes’ genoemd. Er zijn verschillende methodes voor dit proces, namelijk ‘proof of work’-methode en de ‘proof of stake’ methode.
Bij de proof of work zijn miners aan het werk. Zij moeten een complexe mathematische puzzel oplossen. Dit gebeurt door computers met veel rekenkracht. De computer die als eerste de puzzel weet op te lossen heeft gewonnen en krijgt als beloning een kleine hoeveelheid van de betreffende cryptomunt. Het block is dan compleet en wordt toegevoegd aan de bestaande keten. Bij bitcoin vindt dit proces iedere tien minuten plaats. Om een transactie over het Bitcoin-netwerk te sturen is flink wat digitale rekenkracht nodig. Hierdoor is deze methode soms wel omstreden vanwege het energievretende karakter.
Proof of stake
Een andere manier is de ‘proof of stake’. Hierbij gaat het om de hoeveelheid cryptomunten. Hoe meer cryptomunten je hebt, hoe groter de kans om transacties te verifiëren. Bij proof of stake is er geen sprake van miners. Hier worden ze ‘validators’ genoemd. Zij minnen geen blocks, maar doen aan ‘forging’ of ‘minting’. Stel jij bezit op de een of andere manier 3 procent van de cryptomunt in een blockchain netwerk, dan heb jij een kans van 3 procent om het volgende block te ‘forgen’. Hoe meer munten je hebt, hoe meer kans je hebt om te winnen. Qua beloning verschilt het systeem ook van proof of work; daar krijgt de winnaar namelijk uitbetaald in bijvoorbeeld bitcoin. Bij proof of stake krijgt de winnaar de transactiekosten van de transacties in een block. Daarnaast heeft deze manier ook weinig impact op het milieu. Wil jij gaan investeren in cryptomunten, dan kun je bijvoorbeeld een account aanmaken bij Litebit.