Stikstof houdt de gemoederen in Nederland flink bezig. De natuur is erg stikstofgevoelig en veel activiteiten hebben grote invloed op de neerslag van stikstof in de natuur. Met een goede stikstofberekening weet je als ondernemer snel of je voor je plannen een vergunning moet aanvragen. Maar hoe maak je de juiste berekening? We leggen het uit.
De Wet Natuurbescherming bepaalt dat de natuur in Nederland niet achteruit mag gaan. Er zijn daarom 160 Natura2000 gebieden aangewezen die extra bescherming krijgen. Zo’n 120 natuurgebieden zijn erg stikstofgevoelig en daar mag er dan ook geen extra stikstof meer bijkomen.
Wil je als ondernemer nieuwe activiteiten ontplooien waarbij mogelijk stikstof vrijkomt, dan is er een berekening nodig die laat zien dat er geen extra stikstof terecht komt in een van de beschermde nartuurgebieden.
Om welke activiteiten gaat het?
Bijna alle activiteiten zorgen wel voor uitstoot van stikstof, direct of indirect. Bekend zijn natuurlijk agrarische bedrijvigheid en de bouw van woningen, bedrijven en wegen. Maar ook evenementen zorgen voor uitstoot, bijvoorbeeld door het vervoer van de bezoekers. Een stikstofberekening laat zien hoe groot die uitstoot is en of er een vergunning nodig is.
Stikstof berekenen in stappen
Om het proces hanteerbaar en overzichtelijk te houden werk je bij voorkeur in stappen. Dat betekent dat er eerst een Voortoets Stikstof wordt uitgevoerd. Daarin worden relevante stikstof emissiefactoren van de aanlegfase de gebruiksfase ingevoerd. De AERIUS Calculator is een instrument dat die berekeningen snel en overzichtelijk kan uitvoeren en in kaart kan brengen. Die laat zien of, waar en hoeveel stikstof er kan neerslaan.
Is het resultaat positief, dan worden de uitkomsten vergeleken met de bestaande situatie en wordt de stikstofdepositie in meer detail onderzocht. Dat onderzoek kan uitgebreid en specialistisch zijn. De meeste bedrijven kunnen dat dan ook niet zelf uitvoeren.
Een specialist inschakelen
Heeft jouw bedrijf of organisatie plannen voor nieuwe activiteiten, waarbij mogelijk stikstof vrijkomt? En is daarvoor een stikstofberekening nodig? Schakel dan een specialist in stikstofberekening in, die de berekeningen professioneel en betrouwbaar voor je kan uitvoeren.
Is je bedrijf niet zo groot of gaat het om een project van beperkte omvang? Dan valt de uitstoot in de praktijk doorgaans mee en is het risico van neerslag in een Natura2000 gebied in het algemeen beperkt. Dan zal er meestal ook geen vergunning nodig zijn. De berekening van een voortoets maakt dat snel duidelijk.