like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Huishouden betaalt vijf keer meer belasting op stroom dan op aardgas

Van: op 23 juni 2015

sjoemelstroomBedrijven en huishoudens betalen nu op elektriciteit vijf keer meer energiebelasting dan op aardgas. Voor aardgas betaalt een huishouden omgerekend € 6,72 per eenheid energie (GigaJoule, GJ) en € 33,22 per GJ elektriciteit. Het gevolg hiervan is dat de verduurzaming van de energievoorziening wordt vertraagd. Het kost een bedrijf of huishouden namelijk meer als deze in plaats van aardgas, elektriciteit gaat gebruiken voor bijvoorbeeld verwarming, warmwater of om op te koken. Dit blijkt uit een studie dat het onderzoeksbureau CE Delft heeft uitgevoerd in opdracht van werkgeversvereniging De Groene Zaak en Eneco.

De Groene Zaak ziet graag dat het kabinet een verschuiving van de energiebelasting van elektriciteit naar aardgas opneemt in de nieuwe belastingplannen. Het was een van de voorstellen die De Groene Zaak recent deed in haar Manifest Toekomstbestendige Belastingen. Hierdoor worden duurzame technieken en innovaties financieel aantrekkelijker, zoals warmtepompen, zonneboilers, elektrisch rijden, gebruik van restwarmte en energiebesparing.

Marga Hoek, directeur van De Groene Zaak: “Het belastingplan van het Kabinet mist concrete vergroeningsvoorstellen. Door het belastingverschil tussen aardgas en elektriciteit op te heffen kan het Kabinet een belangrijke vergroeningsslag slaan: de energietransitie in Nederland versnelt en onze afhankelijkheid van aardgas vermindert.”

Win-win effecten

Uit het onderzoek blijkt dat een verschuiving in de energiebelasting voor kleinverbruikers (eerste schijf) vele maatschappelijke win-win effecten oplevert:

 • Investeren in energiebesparende maatregelen (gerelateerd aan gasverbruik) wordt aantrekkelijker omdat de terugverdientijd korter wordt door de stijging van de gasprijs;
 • Duurzame en innovatieve warmtetechnieken zoals zonneboilers en warmtepompen worden aantrekkelijker ten opzichte van een traditionele HR ketel op gas;
 • Elektrisch rijden wordt goedkoper door de lagere elektriciteitsprijs;
 • Het gebruik van restwarmte wordt aantrekkelijker ten opzichte van gasgestookte warmte;
 • De salderingsregeling voor zonnestroom wordt toekomstbestendiger omdat de Energiebelasting op Elektriciteit  (iets) omlaag gaat; en
 • In de verschuivingsvariant waarin de inkomsten van het Rijk niet stijgen, blijven de collectieve lasten voor huishoudens en bedrijven gelijk.

De Groene Zaak is van mening dat een verschuiving van de Energiebelasting bijdraagt aan de duurzame energiedoelstellingen van 14% en 16% in het energieakkoord. Een belangrijk deel hiervan moet namelijk worden ingevuld met innovatieve duurzame warmte opties die niet in aanmerking komen voor duurzame energiesubsidies (SDE+ regeling). Ook ondersteunt het de ambitie van Minister Kamp, zoals vastgelegd in de Warmtevisie, om een trendbreuk in Nederland te bewerkstelligen waarbij gas plaats maakt voor duurzame warmte. De gebouwde omgeving inclusief kantoorgebouwen gebruiken thans ca. 20 miljard kuub gas. Dat is bijna de helft van de nationale gasconsumptie per jaar.

Download het rapport van CE Delft

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  Kamp gaat niet naar Eneco luisteren. Want de NAM zal Kamp in zijn oren fluisteren dat er mogelijk gevolgen heeft voor de gasrotonde waarin de NAM flink geïnvesteerd heeft. En dat Kamp vast zit in een systeem dat afhankelijk is van gas. Als Kamp gas duurder gaat maken, haken de exportlanden af. De salderingsregels worden in 2020 ingevoerd en in 2025 weer afgeschaft, omdat de huidige en toekomstige woningen met zonnepanelen massaal de accu’s van Tesla gaan plaatsen, met als gevolg er nog minder btw inkomsten voor het rijk.

  Ik kijk ernaar uit naar de datum van 2020 en verder.