like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Hyundai komt met eerste elektrisch aangedreven compacte SUV in Europa

Van: op 23 oktober 2018

hyundai kona electric

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt in alle soorten en maten. Van kleine stadsauto’s, tot grotere modellen. De Hyundai KONA Electric is de eerste volledig elektrisch aangedreven compacte SUV in Europa. Het Hyundai model kost rond de 40.000 euro en is met name erg populair om te leasen. De bijtelling van slechts 4 procent is namelijk erg aantrekkelijk. Wat zijn de kenmerken van deze auto en wat maakt hem zo speciaal?

Hyundai KONA Electric

De Hyundai KONA Electric is dus volledig elektrisch aangedreven en een volle accu brengt je maar liefst 482 kilometer ver. Daarnaast heeft de compacte SUV een bagageruimte van 373 liter en beschikt het dashboard over een groot infotainment systeem. Hierop kun je eenvoudig oplaadtijden, resterende kilometers en andere belangrijke informatie aflezen. Ook qua snelheid is de auto niet verkeerd. Zo bereikt de auto binnen 7,6 seconden de 100 km/u en heeft de Hyundai KONA Electric een topsnelheid van ongeveer 167 kilometer per uur.

Hoeveel verbruikt de auto

De auto weegt maar liefst 1760 kilogram, maar door de krachtige motor heb je dit geen moment door. Er zitten speciale ecobanden van Nexen onder en deze dragen bij aan een laag stroomverbruik. Wanneer je voor een elektrische auto kiest is de kwaliteit van de accu natuurlijk van groot belang. Gemiddeld rijdt de Hyundai KONA Electric zo’n 15 kWh/100km en dit is allesbehalve slecht. De kleinere Volkswagen e-Golf verbruikt ongeveer hetzelfde, om je een beeld te geven. In totaal kan de auto op een volle accu dus 482 kilometer afleggen. Deze radius is erg betrouwbaar en je kunt ten alle tijden de gegevens aflezen van het infotainment systeem. Er zit een grote batterij in de auto en het duurt ongeveer 21 uur om deze op te laden bij een standaardtype openbare laadpaal (3 fase, 16 Ampère). Wel is het mogelijk om thuis een 32 Ampère aansluiting te laten aanleggen. Hiermee laadt de auto binnen 9 uur volledig op. Snelladen duurt ongeveer een uurtje. Binnen deze tijd laadt de auto voor 80% op.

Lees ook: Elektrische deelauto voorziet wijk van groene stroom!

Conclusie

De auto kost 39.195 euro en dat is relatief goedkoop, als je de prijs vergelijkt met andere elektrische auto’s van hetzelfde formaat. Wanneer je een ruime auto zoekt, die volledig elektrisch aangedreven wordt, dan is deze Hyundai ideaal. Indien je ook graag een Hyundai KONA Electric zou willen hebben, dan moet je wel even wachten. De gemiddelde levertijd bedraagt op het moment tussen de 10 en 18 maanden…

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!