Op 5 mei was het Duitse Overshoot Day – de datum waarop Earth Overshoot Day zou landen als iedereen over de hele wereld zou leven zoals de inwoners van Duitsland. Omdat de economie in Duitsland erg lijkt op die in Nederland zochten we de data erbij. Wat blijkt: de ecologische voetafdruk van Nederland is zelfs nog iets groter. Dus waren de ecologische reserves van Nederland ook al eerder op.
De ecologische voetafdruk van Nederland bedroeg in 2017 5 gha (miljoen mondiale hectare per persoon die nodig zijn om in de totale consumptie te voorzien). Met een biocapaciteit van 0.8 gha per persoon ontstaat er zo een ecologisch tekort van 4,2 gha. Voor Duitsland zijn de cijfers respectievelijk 4,7 en 1,5 met een tekort van 3,2. De ecologische reserves voor Nederland waren dus in april al op. De cijfer kun je terugvinden op de website data.footprintnetwork.org.
Het Footprint Network wil nu onbalans tussen de vraag naar en het aanbod van biologische hulpbronnen aangrijpen om oplossingen voor het voetlicht te brengen. Daarom wil het de vele burgerinitiatieven, gemeentelijk beleid en bedrijfsstrategieën zichtbaar maken die er al naar streven om energiesystemen koolstofvrij te maken en te leven op manieren die minder hulpbronnen vereisen. Ben je betrokken bij zo’n project? Dan kun je dat hier aanmelden.
Earth Overshoot Day voor de hele planeet viel in 2020 op 22 augustus. De datum was drie weken later dan in 2019 vanwege de impact van het coronavirus. Maar de verbetering staat nog ver af van de veranderingen die nodig zijn.
Om de huidige hulpbronnen van de mensheid te beoordelen en de Earth Overshoot Day van dit jaar te bepalen, hebben onderzoekers de meest betrouwbare gegevens gecombineerd en de meest redelijke veronderstellingen gevormd. Ze schatten een algehele vermindering van 9,3% in de ecologische voetafdruk van de mensheid van 1 januari tot aan de overshootdag van de aarde. De belangrijkste drijfveren zijn de CO2-voetafdruk (14,5% verlaagd vanaf 2019) en de voetafdruk van bosproducten (8,4% verlaagd vanaf 2019).
Politieke leiders zijn gewend te denken in termen van begrotingstekorten. Bij een tekort van een paar procent schieten ze al in een kramp. Die paniek blijft ieder jaar weer volledig uit als rond augustus stilletjes de grens wordt gepasseerd van de beschikbare capaciteit van de planeet. Op ‘Overshoot Day’ is de volledige jaaropbrengst van de Aarde opgebruikt. De dag dus, waarop we van de toekomst moeten gaan lenen om de rest van het jaar door te komen. Het is de dag, waarop het ecologisch begrotingstekort begint.