like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Windmolen zonder wieken levert meer energie op

Van: op 27 mei 2015

vortex bladeless

Wie altijd dacht dat een windmolen wieken nodig had om energie te produceren mag gaan omdenken: ingenieurs van Vortex Bladeless lieten zich inspireren door trillingen, die wind kan veroorzaken in constructies, waardoor zelfs ooit een brug instortte. Het resultaat: de energie-asperge. 

Een nieuwe windturbine zonder bladen die efficiënter, minder visueel indringend is en veiliger voor vogels is verwelkomd door twee van de meest vocale critici van de Britse windenergie-industrie. De RSPB en de Campaign to Protect Rural England (CPRE), die beiden hun bezorgdheid hebben geuit over de gevolgen van windparken op industriële schaal voor het landschap en de natuur, zeiden dat de nieuwe turbine goed nieuws voor vogels is en de potentie heeft om ook in steden windenergie mogelijk te maken

Het gestroomlijnde ontwerp bevat geen uitwendig bewegende delen, waardoor het vrijwel geruisloos is en minder gevoelig voor trillingen. Vortex Bladeless, de Spaanse ontwikkelaars van de turbine, hoopt dat deze voordelen uiteindelijk zouden kunnen bijdragen tot een levensvatbare markt voor consumentenwindenergie.

"Windturbines zijn nu te lawaaierig voor de achtertuin van mensen", zegt David Suriol, die samen met Raul Martin en de uitvinder van de turbine, David Yáñez, het bedrijf mede-oprichtte. "We willen opwekking van windenergie naar huizen van mensen brengen, zoals zonne-energie."

Grote verbeteringen

Gebruikmakend van de wetenschappelijke principes van natuurlijke frequentie en vorticiteit, oscilleert de turbine in wervelende lucht veroorzaakt door de wind die de mast omzeilt, en bouwt dan exponentieel op aangezien het de natuurlijke resonantie van de structuur bereikt. Het is een krachtig effect dat beroemd is geworden door de ineenstorting van de Tacoma Narrows-brug in 1940, beelden waarvan Yáñez heeft geïnspireerd om te proberen een structuur te bouwen om deze energie te gebruiken in plaats van te voorkomen.

"De beste windturbine haalt ongeveer 50% energie uit de wind", zegt Suriol. "We zitten bijna 40% met bladloze turbines in ons windtunnellaboratorium."

De turbine "drijft" op magneten, die, naast een significante versterking van de oscillatie, ook wrijving elimineert en dure smeeroliën of mechanische onderdelen nodig heeft. Dus zelfs als nieuwere conventionele turbines steeds grotere energieopwekking beloven, beweert Vortex Bladeless dat de efficiëntie van hun ontwerp het altijd goedkoper zal maken, op welke schaal dan ook.

"We gebruiken minder onderdelen, dus de productiekosten zullen 53% lager zijn, en de operationele kosten - inclusief onderhoud, landverhuur en administratie - zullen 51% goedkoper zijn", voorspelt Suriol voor een geplande 150 meter hoge bladloze turbine met een megawatt, in vergelijking met de meest voorkomende driebladige turbines van het windpark op land. "We schatten dat het 40% goedkoper zal zijn dan conventionele windturbines per opgewekte megawatt."

Foto: Vortex Bladeless

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!