bodem microben landbouw

Earth Overshoot Day valt in 2020 op 22 augustus. Dat maakt het Global Footprint Network bekend. De datum is drie weken later dan in 2019 vanwege de impact van het coronavirus. Maar de verbetering staat nog ver af van de veranderingen die nodig zijn. We streven naar een wereld waarin mensen planmatig leven aan de hand van het ecologische budget van onze planeet, in plaats van een tijdelijke verbetering als gevolg van een ramp.

Om de huidige hulpbronnen van de mensheid te beoordelen en de Earth Overshoot Day van dit jaar te bepalen, hebben onderzoekers de meest betrouwbare gegevens gecombineerd en de meest redelijke veronderstellingen gevormd. Ze schatten een algehele vermindering van 9,3% in de ecologische voetafdruk van de mensheid van 1 januari tot aan de overshootdag van de aarde. De belangrijkste drijfveren zijn de CO2-voetafdruk (14,5% verlaagd vanaf 2019) en de voetafdruk van bosproducten (8,4% verlaagd vanaf 2019).

Ecologisch begrotingstekort van 37%

Politieke leiders zijn gewend te denken in termen van begrotingstekorten. Bij een tekort van een paar procent schieten ze al in een kramp. Die paniek blijft ieder jaar weer volledig uit als rond augustus stilletjes de grens wordt gepasseerd van de beschikbare capaciteit van de planeet. Op 'Overshoot Day' is de volledige jaaropbrengst van de Aarde opgebruikt. De dag dus, waarop we van de toekomst moeten gaan lenen om de rest van het jaar door te komen. Het is de dag, waarop het ecologisch begrotingstekort begint.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws