De hoge gasrekening heeft de gemoederen bezig gehouden. Voor veel mensen is er een periode aangebroken om nog eens goed na te denken over alternatieven. De overheid stuurt aan op gebruik van een warmtepomp, als vervanging van een cv-ketel. In de praktijk blijkt echter dat de informatie op dit gebied verwarrend is. Daardoor wordt vaak toch het zekere voor het onzekere gekozen en houdt de cv-ketel de voorkeur.
Waarom kiest de consument nog niet voor de warmtepomp?
Er zijn een aantal redenen te noemen waarom de mensen die energie willen besparen, nog niet overstappen op een warmtepomp. De voornaamste reden is dat er te weinig bekend is over hoe de warmtepomp nu eigenlijk werkt. En dat zorgt ervoor dat men dus niet kan inschatten wat het voordeel is van het gebruik van een warmtepomp. Of het zorgt voor twijfel of het wel de juiste oplossing is. Niet alleen consumenten kampen met het gebrek aan informatie over de werking van warmtepompen. Ook de installatiebedrijven merken dat er nog te weinig kennis is bij de installateurs om de consument voldoende inhoudelijk te kunnen informeren. Op het moment dat er meer kennis is, zal ook het vertrouwen in het gebruik ervan, toenemen.
Hoe bespaart Nederland op dit moment energie?
De trend op dit moment is om minder gas te verbruiken, door de temperatuur van de cv-ketel lager in te stellen. Ook wordt de thermostaat van de verwarming zelf vaak lager gezet. Dat dit effect heeft, mag wel duidelijk zijn. Nederland heeft hierdoor 25% minder gas verbruikt dan in een vergelijkbare periode. Toch is dit niet enige oplossing waarvoor gekozen wordt. Mensen kijken ook hoe zij hun huis beter kunnen isoleren en tochtvrij kunnen maken. Dit doen ze bijvoorbeeld door oude raamkozijnen te vervangen door kunststof kozijnen. Ook kiest men vaak voor het installeren van zonnepanelen om zo de energiekosten te verminderen.
Hebben deze maatregelen werkelijk effect?
Zeker als je een woning hebt waar de houten kozijnen kieren vertonen, kan het raadzaam zijn deze te vervangen door kunststof kozijnen. In tegenstelling tot hout, reageren de kunststof kozijnen niet op veranderingen in de weersomstandigheden. Er is dus geen kans op het ontstaan van kieren. Daarnaast bevatten de kunststof kozijnen luchtkamers. Deze luchtkamers bepalen de isolatiewaarde. Heb je kunststof kozijnen met vijf of zes luchtkamers in het profiel, dan kun je rekenen op een hoge isolatiewaarde.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Doordat deze kozijnen goed isoleren, gaat er minder warmte via het raam verloren als je binnen de verwarming aan hebt. En dat zorgt er weer voor dat je de kachel lager kunt zetten, of minder vaak aan hoeft te doen. Zeker omdat de kunststof kozijnen ook nog eens voorzien zijn van isolerend glas, dan kun je een hoop op je energierekening besparen.
De verwachtingen voor de toekomst
Of de warmtepomp het nu uiteindelijk gaat winnen van de traditionele cv-ketel zal de toekomst moeten leren. De overheid wil de mensen in ieder geval de komende jaren bewust blijven maken van de alternatieven van het stoken op gas. Maar dat neemt niet weg, dat er ook op andere manieren nog veel voordeel gehaald kan worden. Zoals in de vorm van een degelijke isolatie en energiebesparende, kunststof kozijnen.