Dat zowat alles op het gebied van duurzaamheid de toekomst is, is wel duidelijk. Maar hoe zit dat met duurzaam beleggen? Om daar het antwoord op te geven, is het goed om te weten wat duurzaam beleggen precies is. In dit artikel wordt het uitgelegd en kan je ontdekken of er ook in jou een duurzame belegger schuilt.
Duurzaam beleggen is niet heel anders dan ‘gewoon’ beleggen
Natuurlijk is het niet helemaal hetzelfde, maar het is ook niet zo dat duurzaam beleggen een compleet andere wereld is dan het tussen haakjes gewone beleggen. Het verschil is dat duurzame beleggers puur investeren in bedrijven die actief bezig zijn met een toekomstbestendige wereld. Iedere vermogensbeheerder heeft zijn eigen filosofie op dit gebied.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar duurzaam beleggen bij Evi van Lanschot, dan zie je dat alle fondsen van Evi een 8-fondsclassificatie hebben. Dat houdt in dat de fondsen een positieve bijdrage leveren op ecologisch en sociaal gebied.
Bij duurzaam beleggen ga je nooit investeren in bedrijven die schade toebrengen aan milieu of de maatschappij. Ook wordt er gekeken naar het welzijn van de mens. Zo kun je er bij duurzaam beleggingsfondsen vanuit gaan dat zaken zoals kinderarbeid en wapens uit den boze zijn.
Duurzaam beleggen is iets anders dan groen beleggen
Duurzaam beleggen en groen beleggen lijken misschien hetzelfde, maar dat is niet helemaal het geval. Er zit een belangrijk verschil tussen. Groen beleggen richt zich puur op het milieu. Hierbij gaat het om fondsen die ondersteuning bieden aan projecten voor de bescherming van het milieu of de verbetering ervan. Voorbeelden zijn de financiering van windmolens of zonnepanelen.
Bij duurzaam beleggen ligt de focus niet uitsluitend op het milieu, maar wordt er ook naar andere factoren gekeken. Het gaat bijvoorbeeld ook om de impact van de belegging op de maatschappij en het welzijn. Concreet betekent dit dat de werkomstandigheden goed bekeken worden.
Duurzaam beleggen = minder risico
Iedere belegger weet dat er een risico is. Je hebt immers niet de garantie dat je het verwachte rendement behaalt. In het slechtste geval kun je zelfs je complete inleg verliezen. Bij duurzaam beleggen is het risico een stukje kleiner. Dat komt omdat deze organisaties stabieler zijn. Daardoor is de kans dat het vertrouwen daalt minder groot. Het gevolg daarvan is weer dat de aandelenkoers stabiel blijft. Voor jou als belegger is het risico op forse dalingen een stukje kleiner.
Duurzaam beleggen de toekomst?
Diverse knappe koppen hebben zich al over deze vraag gebogen. En het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Het ligt voor de hand dat duurzame fondsen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De plek van andere fondsen zullen ze voorlopig niet volledig overnemen. Aan de andere kant is het zo dat bedrijven steeds meer met duurzaamheid bezig zijn. Als je het zo bekijkt, zal de rol van duurzame beleggingsfondsen zeker niet kleiner worden.