like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Is het veilig om een fiets te hergebruiken?

Van: op 4 mei 2018

Bij grote gezinnen worden fietsen vaak hergebruikt door jongere broertjes of zusjes. Kinderen groeien binnen enkele jaren al snel uit een fiets. Veel ouders hebben dan ook de vraag “Is het mogelijk om een fiets te hergebruiken?” In principe is dit mogelijk mits de fiets in een goede staat verkeerd. Controleer bijvoorbeeld of de remmen, verlichting of fietsbel goed werken en vergeet niet te kijken of de fietsbanden nog voldoende profiel hebben. Hieronder vind je een aantal tips om zo lang mogelijk van je fiets gebruik te maken.

 

Doe je fiets altijd in de schuur

Roest is één van de grote boosdoeners voor het beschadigd raken van fietsen. In vergelijking met 10 of 20 jaar geleden zijn er stappen gemaakt en kunnen veel fietsen wel tegen een stootje of tegen water en zware weersomstandigheden. Desondanks is het ten zeerste aan te raden om een fiets altijd binnen te zetten.

Regen heeft nog altijd een negatief effect op de staat van een fiets. Kinderen hebben vaak de neiging om hun fiets buiten te laten staan. Op oudere leeftijd kan je het leren om de fiets in de schuur te zetten. Het is niet alleen beter voor de levensduur van de fiets. Door je fiets in de schuur of ergens anders op te bergen verklein je de kans dat een fiets wordt gestolen.

 

Een fiets die goed onderhouden wordt blijft veel langer goed

Als je een fiets goed onderhoudt dan kun je er jaren plezier van hebben. Als ouder is het belangrijk om de kwetsbare onderdelen van een kinderfiets regelmatig te controleren. De remmen zijn wellicht het meest belangrijke en deze moeten altijd optimaal functioneren. Het hebben van slechte remmen is erg gevaarlijk en kan in sommige gevallen leiden tot levensbedreigende situaties. Houd rekening met de volgende punten:

 

De banden: een belangrijker onderdeel van de fiets

Het is ook van belang dat de banden in een goede staat verkeren. Controleer het profiel en ga na of er voldoende lucht in de banden zit. Dit voorkomt dat een band onnodig lek gaat en het is bovendien een stuk prettiger fietsen. Zorg er ook altijd voor de ketting in een goede staat verkeerd. Controleer of deze niet aanloopt en of hij eventueel ingesmeerd moet worden met olie. Als alles in orde is en de fiets nog in goede staat verkeert, is het zeker mogelijk om deze her te gebruiken.

Is je oude fiets toe aan vervanging? Hier vind je zowel kinderfietsen als fietsen voor volwassenen. Tip: gebruik vóór de aanschaf van een nieuwe fiets de inchmatentabel om de juiste fietsmaat te kiezen. Bij kinderen is er sprake van inchmaten en bij (jong)volwassenen framematen.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info