Milieuorganisaties zijn unaniem in hun afkeuring van de Europese Meerjarenbegroting die door de commissie werd voorgesteld. Het is absoluut onvoldoende om de uitstoot terug te dringen, het verlies van biodiversiteit te stoppen of de economie duurzamer te maken, zeggen ze.
De commissie hamert erop dat de strijd tegen de klimaatverandering een van de topprioriteiten is, en in het begrotingsvoorstel wordt het aandeel voor klimaatactie ook opgetrokken van de huidige 20 procent (2014-2020) naar 25 procent (2021-2027).
Het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een“al bij al matige” stijging die niet zal volstaan om de klimaatbeloften van de EU na te komen of de economie te vergroenen, zegt het WWF. De organisatie pleit ervoor om minstens de helft van de begroting in lijn te brengen met de strijd tegen de klimaatverandering en natuurbescherming.
“Deze begroting is een klap in het gezicht van iedereen die een Europese leidersrol verwachtte op het vlak van het milieu, natuurbescherming of de klimaatverandering”, zegt Andrea Kohl, directeur van het WWF in Europa. “Het is ongelooflijk dat er zo weinig aandacht wordt besteed aan de strijd tegen de klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, net nu de wereld zich begint te realiseren in welke ecologische crisis we verkeren.”
Landbouw
Vooral de voorstellen op het vlak van landbouw stuiten de organisaties tegen de borst. Het Wereldnatuurfonds spreekt van een “stap terug”, omdat de commissie wil snijden in het budget dat voorzien is voor milieubescherming.
In de huidige begroting (2014-2020) is 30 procent van de directe CAP-betalingen naar boeren verbonden aan voorwaarden voor milieustandaarden. Maar in het nieuwe voorstel begroting wordt die bepaling geschrapt.
“Het is schokkend dat het voorstel de huidige status quo in de landbouw beschermt, waar miljarden gepompt worden aan hulp voor een ecologisch rampzalig landbouwmodel”, zegt Bérénice Dupeux van milieukoepel European Environmental Bureau (EEB).
Onacceptabel
Ook Marco Contiero van Greenpeace spreekt van een “schokkend voorstel, zeker gezien de schade die veroorzaakt wordt door industriële landbouw. De EU hinkt al achterop wat de klimaatverandering, water- en luchtvervuiling en milieuschade betreft. Niets opzijzetten om daar iets aan te doen, is onacceptabel.”
Volgens de milieu- en klimaatbewegingen is het nu aan de Europese regeringen en het Europees Parlement om deze begroting te verbeteren, “zodat de EU haar beloften kan nakomen van een groenere en eerlijkere landbouw.”
“De lidstaten moeten nu samenwerken met de commissie om dit voorstel recht te trekken en de prioriteiten te hertekenen”, zegt Andrea Kohl van het WWF. “Het is zonneklaar dat de EU zijn internationale verplichtingen niet kan nakomen door lippendienst te leveren.”