De LNG-industrie kan net zo slecht zijn voor het klimaat als steenkool. De ontwikkelingen in vloeibaar aardgas liggen op ramkoers met de overeenkomst van Parijs, waarschuwen experts van Global Energy Monitor.
Als alle geplande projecten doorgaan in de booming liquefied natural gas (LNG) -industrie zal dat op zijn minst een even grote rol spelen in de klimaatcrisis als nieuwe investeringen in steenkool. Dat zeggen VS-gebaseerde energieanalisten en activisten.
De Global Energy Monitor, voorheen bekend als CoalSwarm, is een in de VS gevestigde onderzoeks- en belangenbehartiger die de ontwikkeling van fossiele brandstoffen volgt. Het ontdekte dat er wereldwijd $ 1,3 trillion (biljoen) aan geplande LNG-investeringen is gepland, waaronder bijna $ 38 miljard in Australië. Daarmee wordt het land vierde op de lijst van grootste LNG producenten, achter de VS, Canada en Rusland werd geplaatst.
Groei uitstoot broeikasgassen door LNG
Het rapport van de Global Energy Monitor lijkt op gespannen voet te staan met de opmerkingen van de Australische minister van emissiereducties, Angus Taylor, die heeft gezegd dat het land er trots op kan zijn dat de snelgroeiende LNG-exportindustrie de rol van kolen kan overnemen.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Analyse van de overheid identificeerde LNG als de belangrijkste oorzaak waarom de uitstoot van broeikasgassen in Australië sinds 2015 elk jaar is gestegen, maar de minister en de industrie zeggen dat het Australische gas juist bijdraagt aan het verlagen van de wereldwijde uitstoot.
Ted Nace, de uitvoerende directeur van de groep, zei dat de voorgenomen verdrievoudiging van de wereldwijde LNG-capaciteit decennia van nieuwe uitstoot van methaan, een krachtig en moeilijk te monitoren broeikasgas, betekent. Dat staat op gespannen voet met de klimaatovereenkomst van Parijs. Het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering IPCC schatte vorig jaar nog in dat de uitstoot van methaan tussen 2010 en 2050 met 35% moet worden teruggebracht om de doelstellingen van Parijs te halen.
Goed nieuws
“Het enige goede nieuws is dat de meeste van deze projecten in de pre-constructie fase zijn, dus er is nog steeds tijd voor een moratorium op LNG-infrastructuur voordat we onszelf verbinden aan nog meer onomkeerbare klimaatschade,” zei hij.
Een afzonderlijke studie in het tijdschrift Nature vond dat de bestaande fossiele brandstofinfrastructuur alleen al, inclusief steenkool- en gasgestookte centrales, vrijwel zeker voldoende zou zijn om de wereld verder te duwen dan 1,5C globale verwarming als ze niet eerder wordt stilgelegd dan gepland.
De Australische LNG-industrie is sinds 2012 al meer dan verdrievoudigd, door nieuwe projecten in West-Australië, Queensland en de Northern Territory. Een recent rapport van de regering over bronnen en energie voorspelt dat de waarde van de Australische LNG-export dit jaar bijna $ 50 miljard zal zijn.
Aardgas wordt soms omschreven als een overgangsbrandstof in de reactie op de klimaatcrisis omdat het ongeveer de helft van de kooldioxide-emissies van zwarte steenkool heeft bij verbranding om elektriciteit te genereren. Dat argument werd verworpen door het hoofd van het Internationaal Energieagentschap en door wetenschappelijke instanties die waarschuwen dat de wereld snel naar schone energie en industrieën moet overgaan.
Nace zei dat het moeilijk was om de uitstoot van steenkool en gas te vergelijken vanwege hun verschillende aard. Gas heeft een lagere CO2-uitstoot dan zwarte steenkool wanneer het wordt verbrand voor elektriciteit, maar LNG-productie lekt ook methaan, met een opwarmend vermogen dat ongeveer 28 keer groter is dan CO2. Een recente studie wees uit dat het niveau van atmosferisch methaan sinds 2007 aanzienlijk is toegenomen na een relatief vlakke periode.
Lekken van methaan
Onderzoekers van Global Energy Monitor stelden vast dat vluchtige methaanemissies van nieuwe LNG-extractie en -verwerking naar verwachting een grotere mondiale impact zullen hebben dan de voorgestelde uitbreiding van kolencentrales.
“De waarheid over LNG is dat niemand weet wat er in de supply chain gebeurt”, aldus Nace. “maar een lekkage van 2% tot 3% geeft een opwaartse schok aan de opwarming van het klimaat.
Op de bewering dat het gas van Australië kolen vervangt in Azië, zei Nace dat dit waarschijnlijk op sommige plaatsen waar was, vooral in delen van China, maar in andere gebieden werd het gebruikt om te voldoen aan de nieuwe energievraag die ook met schone energie kon worden geleverd.