De hoeveelheid e-waste – afgedankte producten met een batterij of stekker – neemt snel toe. Smartphones en mobile telefoons maken een groot deel van die afvalberg uit. Dat kun je lezen in de Global E-Waste Monitor van de Verenigde Naties.
Onder E-waste verstaan we alle soorten elektrisch en elektronisch afval, van koelkasten en televisies aan het einde van de levensduur tot zonnepanelen, mobiele telefoons en computers. In 2016 werd een duizelingwekkende 44,7 miljoen ton e-waste gegenereerd. Dit is het gewicht van 4.500 Eiffeltorens, of 1,23 miljoen afgeladen 40-tons vrachtwagens, genoeg om een file te vormen van 28.160 km lang, de afstand van New York naar Bangkok en terug.
55 miljard euro
Als je de waarde van de weggegooide grondstoffen in geld uitdrukt, kom je op 55 miljard euro in 2016. Slechts 20% van alle e-waste is gedocumenteerd en wordt ingezameld en gerecycled, ondanks de rijke voorraden van goud, zilver, koper, platina, palladium en andere waardevolle terugwinbare materialen.
Elke smartphone is dus een kleine goudmijn, die laat je toch niet ongebruikt? Als je de planeet een beetje wil helpen, gebruik je jouw smartphone natuurlijk zolang mogelijk. Repareren in plaats van meteen een nieuwe kopen helpt. En als hij echt niet meer te maken is, lever hem dan in bij een club die er voor zorgt dat de kostbare componenten verantwoord worden teruggewonnen of gerecycled. Soms kun je zo zelfs goede doelen helpen.
Wat ook helpt is om je abonnement en je toestel los van elkaar aan te schaffen. Je bent zo altijd vrij in je keuze als je voor een sim-only abonnement kiest. En meestal ben je nog voordeliger uit, omdat je geen rente betaalt over de financiering van je toestel. Goed voor de wereld, en ook goed voor je portemonnee. Meer weten? Kijk dan ook eens op het Simyo-blog.