• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Pesticiden in wijn kun je proeven

15 maart 2018|doorredactie|ingezondheid, voeding

smaak wijn pesticiden

Mensen kunnen pesticiden aan de smaak herkennen, laat een nieuw experiment zien. De onderzoekers geloven dat hun experiment het eerste is waarin 11 pesticiden die in wijnen aanwezig zijn, op basis van smaak werden herkend.

De studie werd uitgevoerd door Professor Gilles-Eric Séralini en chef-kok Jérôme Douzelet en gepubliceerd in Food & Nutrition Journal. Het betrof 195 blinde tests uitgevoerd door 36 professionals uit de wijn- en culinaire industrie. De wijnen werden geproduceerd in Frankrijk en Italië.

De studie onderzocht 16 paar biologische en niet-biologische wijnen geproduceerd in zeven Franse regio's en een Italiaanse regio. Dezelfde druivensoorten werden zowel biologisch als conventioneel (met landbouwchemicaliën) gekweekt op dezelfde grond in aangrenzende wijngaarden, in hetzelfde klimaat en in hetzelfde jaar.

De resulterende wijnen werden getest voor meer dan 250 pesticiden. Uit de biologische wijnen bleek slechts één fles sporen van pesticiden te bevatten. In de niet-biologische wijnen daarentegen werden in totaal 4686 ppb (milligram per duizend liter) aan verschillende bestrijdingsmiddelen gedetecteerd, meestal fungiciden en op glyfosaat gebaseerde herbiciden.

De 195 geblindeerde smaaktests werden vervolgens uitgevoerd met 71 verschillende mensen op verschillende dagen.

De pesticiden werden, alleen of gemengd, ook in water verdund op de niveaus die in de wijnen aanwezig waren. Ten minste één mengsel van bestrijdingsmiddelen werd als zodanig geïdentificeerd omdat bij blinde tests werd geoordeeld dat het anders smaakte dan water.

Van de mensen die de bestrijdingsmiddelen herkenden, kon 57% vervolgens de exacte wijn identificeren die deze bevatte. Organische wijnen hadden 77% van de tijd de voorkeur.

De smaak van glyfosaat

De professionals werd gevraagd om de smaak van de pesticiden die ze proefden te beschrijven. De smaak van glyfosaat, een herbicide dat vaak in wijngaarden wordt gebruikt, werd beschreven als "sterke droogte, zuur, zuur, kalksteen". De op glyfosaat gebaseerde formulering Roundup werd beschreven als smaak van "rottend hout, droog, bitterheid".

De meest voorkomende beschrijvingen van de smaak van pesticiden in het algemeen waren een "drogende" en "papillen-blokkade", een beschrijving die door de onderzoekers werd gebruikt om een ​​verminderde smaakzin te beschrijven.

De onderzoekers stellen in hun paper dat hun tests aantonen dat mensen de smaak van pesticiden in dranken en mogelijk voedsel kunnen leren herkennen. Zij concluderen dat er geen wetenschappelijke reden is waarom dit niet haalbaar is.

Lees meer over het onderzoek in Food & Nutrition Journal 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • misleidende reclame shell TNO: beperk reclame voor klimaatbelastende producten22 maart 2023 - 14:58
  • echte ongemakkelijke waarheid ipcc Syntheserapport IPCC: laatste kans om klimaat te redden20 maart 2023 - 17:12
  • Elektrische bus van VDL Recht op bereikbaarheid voor elke Nederlander, vindt kabinet19 maart 2023 - 13:51
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door – 1118 maart 2023 - 12:43
  • vogelziekte plasticose Zeevogels ziek van plastic: plasticose12 maart 2023 - 10:45

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
meewind 23 02

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Je afgedankte smartphone is een kleine goudmijnKlimaatbeweging introduceert Milieukeur voor politieke partijen
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen