Smartphones worden steeds minder gebruikt om te bellen, en steeds meer voor andere functies, zoals foto’s maken. Wie de laatste nieuwe functies en prestaties wil toepassen, moet dan vaak een compleet nieuw toestel aanschaffen, soms alleen voor een betere camera. Bij Fairphone wissel je dan alleen de module die je wil vernieuwen. En dat is maar één van de duurzame aspecten.
Duurzaam zijn door telefoons zo lang mogelijk te gebruiken. Dit is precies wat Fairphone mogelijk maakt met de lancering van de Fairphone 3+. De nieuwste telefoon – een verbeterde versie van de Fairphone 3 – bevat nieuwe cameramodules om de foto- en videokwaliteit aanzienlijk te verbeteren, evenals verbeterde audio met luider, helderder geluid.
Naast technische verbeteringen bestaat de Fairphone 3+ nu ook voor 40% uit gerecycled plastic, het equivalent van een 33cl plastic fles, wat een veel hoger percentage is dan Fairphone 3 (9%). En veel van de gebruikte grondstoffen worden zo eerlijk mogelijk gewonnen.
De nieuwe camera ging aan de achterzijde van 12 megapixels naar 48 megapixels en de camera aan de voorkant van 8 megapixels naar 16 megapixels, waardoor gebruikers scherpere selfies en duidelijkere videogesprekken krijgen. De camera’s zijn ook voorzien van verbeterde objecttracering, snellere autofocus en beeldstabilisatie voor betrouwbaardere opnamen. De module kan ook in de Fairphone 3 worden geplaatst.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Minder e-waste
Jaarlijks worden er 1,4 miljard mobiele telefoons verkocht – vaak ter vervanging van een apparaat dat nog steeds prima werkt. Tegenwoordig bewaren mensen hun telefoons gemiddeld slechts 2,7 jaar en kan minder dan 5% van de gebruikte materialen worden teruggewonnen voor hergebruik. Daardoor ontstaat veel elektronisch afval (e-waste), de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Overmatige consumptie legt ook een druk op de natuurlijke hulpbronnen en draagt bij aan de voortdurende sociale en milieuproblemen in elk deel van de toeleveringsketen, van de mijnen tot de fabrieken. Fairphone helpt actief om die afvalstroom te verminderen.
Bovendien onderscheidt Fairphone zich door wat het bedrijf ‘eerlijke specificaties’ noemt. Met elke nieuwe telefoon die het ontwikkelt, breidt Fairphone bestaande projecten uit en introduceert het nieuwe initiatieven om zijn toeleveringsketen eerlijker te maken voor alle betrokkenen. Dat zal bijdragen aan:
- Inzamelen van elektronisch afval in Europa en in het buitenland, plus Fairtrade-goud, eerlijk kobalt en conflictvrij tin en wolfraam uit gebieden met een hoog risico, evenals gerecycled koper.
- Verbetering van de omstandigheden in kleinschalige kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo en goudmijnen in Oeganda.
- Lancering van het Circular Module Program, waarbij klanten worden aangemoedigd om hun oude of kapotte modules gratis terug te sturen om ze een tweede leven te geven. Het programma wordt momenteel gelanceerd in Duitsland met iFixit, en in Frankrijk met onze reparatiepartner, Cordon. Andere landen zullen in de nabije toekomst worden toegevoegd.
- Programma’s voor medewerkerstevredenheid en bonussen voor leefbare lonen voor fabrieksarbeiders in China.