De eerste stap naar het beperken van de CO2-uitstoot en te besparen op energie is een goede isolatie van de woning. Vooraleer warmtepompen en zonneboilers in huis te halen, onderzoek je best of je geen warmteverlies hebt langs gaten en kieren, of langs het dak. Want zoals een muts een lichaam goed warm kan houden, zal ook een goed geïsoleerd dak een groot verschil maken. Als je dan toch beperkt zit in budget, is dat de plek waarin je eerst moet investeren. Bovendien is een dak isoleren veel gemakkelijker dan vloerverwarming leggen of zonnepanelen installeren. Met een beetje handigheid en wat hulp doe je het gewoon zelf.
Een slecht geïsoleerd dak zou verantwoordelijk zijn voor een derde van het warmteverlies in de woning. Een derde van wat daar verwarmd wordt, heeft dus geen enkel nut. Je verliest er niet alleen een hoop geld aan maar het is ook zeer slecht voor het milieu. Je vindt deze daken op huizen uit de jaren 1960 tot 1980. Ben je niet zeker of jouw dak nog in goede staat is, dan kan je een warmtescan laten uitvoeren. Veel steden en gemeenten in Nederland lieten dat op eigen initiatief al doen om hun inwoners ervan bewust te maken hoeveel warmteverlies ze leden. Ook brachten ze zo in kaart welke wijken en sociale woningen beter geïsoleerd moeten worden. De interesse van de bewoners was groot. Iedereen wilde wel weten hoe het gesteld was met zijn dak.
Subsidies
Zo’n scan is wel informatief maar het lost natuurlijk het probleem niet op. De kosten moeten de eigenaars nog zelf maken. Al zijn de overheden er zich goed van bewust dat isoleren de hele samenleving vooruit helpt. Ze zijn dan ook gul met subsidies. Er zijn helaas geen vaste tarieven. Elke gemeente kiest zelf of het een subsidie geeft en hoe hoog die is. Subsidies zijn trouwens niet meer dan een duwtje in de rug. Het overgrote deel van de som zal je zelf moeten ophoesten maar banken zijn wel bereid om leningen te geven voor isolatie. Het verdient zichzelf immers terug. Zo is het isoleren van een dak goed voor een besparing van 600 euro per jaar.
Je bespaart al een groot deel als je zelf de handen uit de mouwen steekt. Bij een schuin dak met dakpannen is dat goed te doen. Het is aan te raden om te isoleren tot 14 centimeter dik. Welk isolatiemateriaal je gebruikt, is niet zo belangrijk, wel wat de isolatiewaarde is. Als je niet veel plaats hebt, kan je dus gerust kiezen voor een dunner materiaal zolang het maar een hoge isolatiewaarde heeft.
Glaswol
Vooraleer je de isolatie aanbrengt, vul je alle gaten en kieren op met PU-schuim. Dat vind je in elke detailhandel. Plaats vervolgens de isolatie tussen de draagbalken. Als je glaswol gebruikt, let er dan wel op om beschermende kledij te dragen. De vezels veroorzaken irritatie. Heb je de isolatie tussen de keren geklemd, dan kan je nu het dampscherm of de polyethyleenfolie vastmaken. Bij sommige isolatie plakt dat er al op. Dan is een extra laag natuurlijk niet nodig.
De ruimte helemaal afwerken, doe je met gipskartonplaten. Daarover kan je nadien makkelijk verven, behangen, bepleisteren en zelfs betegelen. Het is daarom belangrijk dat deze goed aangebracht zijn. Hecht de platen vast aan montagelatten die je horizontaal tegen de draagbalken bevestigt. In de platen maak je gaten voor onder andere wandcontactdozen of sanitaire voorzieningen. Hiervoor gebruik je best geen gewone boormachine maar een klopboor. Werk de naden en de gipskartonschroeven af met voegsel en klaar is kees.
Je leest het, een beetje handige Harry samen met een vriend of familielid kan dit echt wel zelf. Het verschil in prijs is aanzienlijk: je dak laten isoleren kost liefst vijf keer meer dan het zelf te doen met materiaal uit de doe-het-zelfzaak. Te overwegen waard.
Foto: Pixabay / Jacek Abramowicz